RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

IZ U BiH – Ruka podrške za socijalno ugrožene, povratnike, nastradale u zemljotresu, bolesne

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je nizom aktivnosti i ovog ramazana pružila ruku podrške najranjivijim kategorijama društva.

Tako je posredstvom Rijastovog Ureda za društvenu brigu upriličen iftar za korisnike javne kuhinje “Imaret” u Bihaću, socijalno ugrožene osobe s područja Muftijstva mostarskog, kao i za povratnike u medžlisima Foča i Ustikolina.

Uz iftare dijeljeni su i prehrambeni paketi, a u saradnji s BBI bankom i uz podršku kompanije Klas d.d. Sarajevo već osmu godinu zaredom obezbijeđeno je i dodatnih 1.000 prehrambenih paketa za ugrožene na području Tuzle, Banje Luke, Bihaća, Travnika, Kupresa, Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Matuzića, Doboj-Juga, Konjica, Jablanice i Prozora.

– Islamska zajednica je i ove godine odlučila da pakete dostavi na području svih devet muftijstava, i to uglavnom za naše povratnike. Nažalost, još uvijek su naši povratnici oni kojima je naša pomoć najpotrebnija. Na ovaj način želimo izraziti solidarnost i poručiti im da nisu sami – istakao je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, prenosi MINA.

Osim spomenutih iftara, aktivisti Mreže mladih svakodnevno su na terenu dijelili pripremljene iftare u okviru projekta “Pomoć starijim i iznemoglim osobama – kućna njega“, kojeg je Ured za društvenu brigu pokrenuo krajem 2019., a realizaciju nastavio i u 2022. godini. Do sada je obavljeno 4.045 posjeta korisnicima projekta, odnosno starijim i iznemoglim osobama s umanjenim sposobnostima za kretanje, osobama o kojima nema ko da brine, kao i bolesnima i onima koje žive same.

Ured je u saradnji sa Medžlisom IZ Sarajevo iz Fonda Bejtul-mal uručio i bonove u vrijednosti od 100 KM za osnovne potrepštine za više od 500 osoba. Na ovaj način su pomognute osobe koje su u teškoj finansijskoj situaciji, a koje dodijeljene bonove mogu iskoristiti za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

– Svaki naš džematlija koji je u potrebi može se obratiti bilo kojem dekretiranom imamu i zatražiti pomoć, te tako postati korisnik fonda Bejtul-mal. Sredstva kojima pomažemo, ne samo na području Sarajeva, nego i u našim povratničkim džematima su sredstva od zekata i sadekatul-fitra koja su prikupljena tokom prethodnog ramazana – kazao je dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo.

Na inicijativu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da se pomogne porodicama u Stocu koje je zadesio zemljotres, rukovodilac Ureda Ibrahim Malanović je zajedno s muftijom mostarskim Salem-ef. Dedovićem i glavnim imamom Medžlisa Stolac Mersed-ef. Šabanovićem posjetio porodicu Elmire Sefo, djevojke koja je nastradala u zemljotresu. Porodici nastradale djevojke uručena je novčana pomoć, te prenesena tazija reisul-uleme Kavazovića. Tom prilikom su uručeni i prehrambeni paketi za porodice na čijim je objektima pričinjena materijalna šteta.

Islamska zajednica je ovog ramazana i posredstvom Vakufske direkcije i u saradnji s kuvajtskom Fondacijom En-Nedžat osigurala hemodijalizni aparat za novotvoreni Hemodijalizni centar u Goraždu, nakon što je ranije već isporučila 35 hemodijaliznih aparata odjelima za hemodijalizu širom Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Preporuke Inspektorata povodom Kurban-bajrama

Sanita Jerković Ibrahimović

Заљевске земље и САД пружиће подршку од 11 милијарди долара за глобалну прехрамбену сигурност

Radio Brčko

SAD daje dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći BiH za borbu protiv COVID-19

Radio Brčko