RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Износ сумњивих финансијских трансакција око 50 милиона марака

Вриједност пријављених сумњивих трансакција у БиХ за девет мјесеци ове године износи 50.180.000 КМ и утростручена је у односу на исти период лани, а сумњиве финансијске токове истражним органима најчешће су пријављивале банке, преноси “Глас Српске”.

У Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ кажу да је за девет мјесеци од обвезника запримљено 285 пријава сумњивих трансакција у вриједности 50.180.000 КМ, а највећи број, односно 174 сумњиве трансакције пријавиле су банке у вриједности 18.630.000 КМ, док се на друге обвезнике односи 111 пријава.

Подаци Сипе показују да се износ новца који се покушава пренијети у сиву зону увећава из године у годину јер је за 2015. пријављено 147 сумњивих трансакција у вриједности 16.550.000 КМ.

“Од тог броја на банке отпада 116 пријава вриједности од 15.880.000 КМ, а од других обвезника 31 пријава тешка 674.436 КМ”, нагласили су из Сипе.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да је ситуација још гора јер је чињеница да постоје и сумњиве трансакције које нису пријављене.

“У ту област морамо увести ред и све оне трансакције које су сумњиве морају бити пријављене како бисмо пратили стварно стање финансијских токова и предузимали одговарајуће мјере”, додао је Мектић.

Он је нагласио да се посредством сумњивих трансакција новац који је најчешће стечен нелегално, односно крујумчарењем, сумњивим пословима или пореским утајама, покушава убацити у легалне токове.

Према његовим ријечима, води се рачуна да те сумњиве трансакције не иду до критичних дестинација, те да се не користе за финансирање тероризма.

Извор: www.glassrpske.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.