BiH

Javni dug BiH povećan za 623,05 miliona KM

Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH, a prema izvještaju su ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH za devet mjeseci 2021. godine iznosili 743.820.537 maraka, a ukupni rashodi i izdaci iznosili su 693.870.383 maraka.

Prema informaciji, javni dug BiH na dan 31. decembar 2021. godine iznosio je 12 milijardi i 816,03 miliona maraka, od čega se na spoljni dug odnosilo devet milijardi i 697,79 miliona maraka ili 75,67 odsto, a na unutrašnji dug tri milijarde i 118,24 miliona maraka ili 24,33 odsto javne zaduženosti.

U odnosu na 31. decembar 2020. godine, kako je rečeno, javni dug se povećao za  623,05 miliona maraka. U ukupnom stanju javne zaduženosti FBiH učestvuje sa 51,08 odsto, RS sa 48,04 odsto, institucije BiH sa 0,49 odsto, a Distrikt Brčko sa 0,39 odsto.

Utvrđen je i Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Evropske komisije i BiH za provođenje finansijske pomoći u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Kako je objašnjeno, Treća komponenta IPA omogućuje da BiH dobije podršku za usvajanje i provođenje političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i privrednih reformi neophodnih u procesu usklađivanja s vrijednostima EU i postepenog usaglašavanja s njenim pravilima, standardima, politikom i praksom.

Savjet ministara BiH je usvojio i Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju šestog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH.

Na sjednici je usvojen i Izveštaj Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH o stanju sistema e-vlade, koji koristi 58 institucija BiH, oslanjajući se potpuno  ili djelomično na servise i sistem e-vlade.

“Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH intenzivirao je komunikaciju sa stranim donatorima, među kojima su Evropska komisija, UNDP-a, Ambasada UK u BiH, USAID i GIZ, a  koji bi finansijski podržali  projekte daljnje izgradnje IT infrastrukture i e-uprave u institucijama Savjeta ministara BiH”, rečeno je.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button