RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kada i kako do sniženja cijena?

A nakon što su u Srbiji smanjene cijene velikog broja prehrambenih proizvoda, i u Republici Srpskoj na pomolu je ograničavanje cijena domaćih proizvoda. Analitičari ocjenjuju kako entitetske vlade imaju alate da smanje cijene hrane, te da se to davno moglo postići. U Federaciji je na snazi odluka o ograničenju marži na osnovne prehrambene proizvode, i kažu da nemaju zakonskog osnova drugačije djelovati. Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovine troška u potrošačkoj korpi koja je za august dostigla rekordnih tri hiljade i 300 maraka.

Po ugedu na Srbiju i u Republici Srpskoj je najavljena akcija smanjenja cijea hrane domaćih proizvoda i tim pvoodfom za je najavljen sastaank ministra trgovine i turizma sa predstavniima trgovačkih lanaca kako bi se vidjelo u kom procentu se cijene domaćih proizvoda mogu sniziti.

U akciju će biti pozvani da se uključe ,pored trgovačkih lanaca i proizvođači i distributeri, a sve nakon što se vidjelo da ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i nije puno uticalo na smanjenje cijena hrane. U Republici Srpskoj ovo je nastavak akcije Društveno“ odgovorno“ iz juna ove godine.

DENIS ŠULIĆ, ministar trgovine i turizma RS

“Da dodatno pomognemo građanima, da uključimo širi dio poslovne zajednice, ne samo trgivačke lance, već sve u lancu koji služi za dolazak jednog proizvoda na police. Kampanja će biti usmjerena na poboljšanje trenutnog stanja inflacije”.

U ime svih građana, a posebno onih najugroženijih pozdravljamo ovu akciju, ali ako ona bude mjera koja će se vrlo brzo desiti, a da ne čekamo par mjeseci na to.

U Udruženjima potrošača kažu da je i bilo vrijeme i da treba pratiti ono što se dešava u regionu, pa da dođe i kod nas do smanjenja cijena bar dijela proizvoda.

MURISA MARIĆ, UG „DON“ Prijedor

“Vlada je trebalo odavno da se pozabavi stanjem na tržištu i utvrdi koje cijene bi bile realno opravdane i da onda te cijene jednostavno ograniči, a ne da se pregovara i dogovara, ako imate sve poluge da jednu takvu odluku donesete, a ne da molite nekoga da vam izađe u susret”.

Analitičari su ocijenili da je vlastima u Bosni i Hercegovini odavno na raspolaganju veliki broj alata kojima bi izvršili pritisak na smanjenje cijena.

 IGOR GAVRAN, ekonomski analitičar

“Vlada je trebala odavno se pozabavi analizom stanja na tržištu, utvrdi koje cjene bi bile realno opravdane troškovima i da onda te cijene jednostavno propiše odnosno ograniči maksimalni iznos cijena bez nekih pregovora i dogovora”.

Građani pozdravljaju najavu akcije,dok su neki i skeptični.

U Ministarstvu trgovine Federacije BiH tvrde da je nedavnim ograničavanjem marži na osnovne životne namirnice Vlada učinila sve što je mogla jer se cijene na tržištu formiraju slobodno, te da bi drugačija odluka o ograničavanju cijena bila kršenje zakona.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!