RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kako građani nasjedaju na prevare putem interneta

Sektor kriminalističke policije MUP-a Unsko-sanskog kantona upozorio je građane na sve učestalije prevare na internetu.

Samo u posljednje vrijeme zabilježeno je više prijava od strane građana, koji su između ostalog naveli kako su nepoznata lica sa njihovih računa izvršila razne video transakcije.

Naivnost naših građana, naročito možda srednje i starije populacije koja i nije više u toku korištenja interneta, društvenih mreža, raznih aplikacija za komunikaciju, posebno je naglašena, kazao je za BHRT Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

“Mlade osobe ipak mnogo brže i lakše prepoznaju moguće prevare, a starije su često žrtve određenih lica koja koriste tu naivnost i možda nedovoljno poznavanje korištenja interneta i društvenih mreža, tako da iskoriste tu situaciju i izvrše određene prevare, odnosno transakcije, ilegalne transakcije sa njihovih bankovnih računa.”

Mi smo slično upozorenje uputili prije nekih šest mjeseci, jer se kontinuirano pojavljuje u određenom periodu veći broj prijava, kazao je on.

“A pogotovo smatramo da je u ovom momentu, kada je to vrijeme pred Božić, novogodišnje vrijeme, veliki broj i određenih popusta koji se nude u određenim društvenim, odnosno trgovačkim lancima i centrima, pa se putem interneta pojavljuju određene informacije, reklame o povoljnim prodajama, popustima, tako da lica koja se bave ovom vrstom, koriste takvu situaciju i upućuju račne poruke, ili putem društvenih mreža, ili putem ovih aplikacija o kojima sam govorio za komunikaciju, putem Tvitera, Vibera ili Whatsappa, sa nerealnim, ja tako mogu reći nerealnim cijenama, odnosno vrlo prihvatljivim cijenama za određene proizvode, ili sa porukama da ste evo vi baš sretni dobitnik određene novčane nagrade i samo je dovoljno da uputite i pošaljete svoje podatke sa svojih bankovnih kartica.”

Kazao je kako baš tada da naši građani čak skeniraju, fotografiraju svoje bankovne kartice pa čak i ostale dokumente i upućuju bez da znaju kome to šalju.

“Nakon toga dolazi do ovih transakcija jer dovoljno je da imate recimo fotografiju bankovne kartice i poleđinu bankovne kartice gdje se nalaze ona tri famozna koda koje su dovoljni za online transakcije i vi ste već ustupili nepoznatom licu faktički onaj iznos novca koji imate na svojoj bankovnoj kartici. Upravo iz tih razloga smo i pozvali građane da ne nasjedaju na ovakve poruke.”

Imamo određene slučajeve gdje su određena lica nudila određene stvari na prodaju putem interneta, rekao je u Jutru za sve Šiljdedić.

“Nakon toga se je pojavio zainteresirani kupac i prihvatio cijenu koja je tražena za taj proizvod. Nakon toga je od osobe koja je prodavala proizvod tražio da mu ustupi bankovne podatke, kako bi on mogao izvršiti uplatu novca online i da bi se na neki način zatvorila ta trgovačka transakcija. Što ne znači da je ovdje bila jedna obrnuta komunikacija, ali opet je naivni građanin tako postupio da je ustupio svoje podatke, dao podatke o bankovnom računu, a nakon toga je došlo do transakcije novca sa tog računa. U određenim situacijama mi imamo i uplate koje smo pronašli, naravno to su već dijelovi istrage, da su to neka online hlađenja, ali u svakom slučaju naivnost, kažem prije svega, i lakovernost naših građana dovode do toga da evo ti prevaranti imaju uspjeh.”

Naglasio je na kraju kako su istrage u ovim slučajevima dugotrajne, nisu jednostavne, ali ona lica koja su prevaranti naravno dođu pod lupu zakona.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.