RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kanton Sarajevo: Osnovica plate za uposlenike na budžetu povećana na 315 KM

Zolj je podsjetio da je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt budžeta KS-a za 2019. godinu koji je upućen u skupštinsku proceduru, te dodao da je napravljen na realnim osnovama i da se radi o najvećem dosad planiranom iznosu budžeta KS. U Nacrt budžeta ugrađena je osnovica za obračun plaća uposlenika u iznosu od 315 KM.

“Sporazumi su postignuti zahvaljujući socijalnom dijalogu i ovo je Vlada koja je dosada za kratak period omogućila povećanje osnovice za sve one kojima se isplaćuje plata iz budžeta. Iz iskustva koje sam imao smatram da je ovo realna osnovica i aktivnosti Vlade i resornih ministarstava će biti da se povaćaju plate i u realnom sektoru”, dodao je Zolj.

Zolj je sporazume potpisao sa: predsjednikom Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvisom Zornićem, predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudinom Sivrom, predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nauke i kulture KS Farukom Bešlićem, predsjednikom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH Samirom Kurtovićem i predsjednikom Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirzom Hadžiabdićem.

Hadžiabdić je ocjenio da se radi o realnoj osnovici, te istakao da je Vlada KS u periodu 2014 – 2018 ostvarila najviši stepen socijalnog dijaloga, odnosno da je na visokom novu vodila socijalni dijalog ne samo u smislu ostvarivanja i povećanja plata i poboljšanja uslova rada članova sindikata, uposlenih u KS, već i kada se radi o donošenju određenih propisa iz radno-pravnog zakonodavstva i drugih oblasti.

“I dalje ćemo insistirati na donošenju sistemskih rješenja koja u konačnici trebaju unaprijediti ambijent u kojem živimo i radimo”, kazao je Hadžiabdić dodajući da će se kolektivnim ugovorom između Sindikata policije i Vlade KS eventualno rješavati neke specifičnosti policijskog posla.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nauke i kulture KS-a Faruk Bešlić, koji je i predsjednik Koordinacije sindikata koji primaju plaću iz budžeta KS izrazio je zadovoljstvo zbog transparentne i ispoštovane procedure pregovora.

“Ovo je prvi put u KS da smo na vrijeme razgovarali o osnovici. Dosad je bila praksa da se usvoji budžet i da faktički budemo dovedeni pred svršen čin kada je riječ o osnovici za obračun plate”, naveo je Bešlić.

Dodao je da je osnovica od 315 KM, prema stavu većine anketiranih članova sindikata kojeg zastupa, prihvatljiva, dodajući da ostaju pregovori o utvrđivanju nove osnovice za naredni period jer je ona još niža u odnosu na druge nivoe vlasti.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У току тренинг државних службеника за додјелу средстава из буџета

Radio Brčko

Министарство здравства Кантона Сарајево покреће пилот-вакцинацију против ХПВ-а

Radio Brčko

На подручју Кантона Сарајево украдено скоро 2,5 пута више возила него на територији РС-а

Radio Brčko