RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kanton Sarajevo: Za neprijavljivanje imovine kazna do 20.000 KM

Dodala je da se ta sankcija odnosi i na izabrane dužnosnike koji podnesu nepotpunu prijavu ili u toku godine ne prijave izmjenu imovinskog stanja.

Brčić je naglasila da je tim zakonom propisano da javni dužnosnici za sebe i za članove uže porodice moraju potpisati izjave kojim će evidentirati svu nepokretnu imovinu, te pokretnu imovinu u vrijednosti više od 5.000 KM.

“Zakonom se na određeni način ‘uozbiljuje’ i djeluje preventivno, ali i definiše djelovanje javnih dužnosnika u javnom prostoru”, poručila je ministrica Brčić.

Kazala je da će Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije 2018 – 2019. godine, imati obavezu da podnosi krivične prijave ukoliko uoči određena odstupanja, nerazmjernost prihoda i rashoda, ali i sumnju da određena imovina nije stečena na zakonit način.

Izrazila je žaljenje što i na državnom nivou ne postoji takav zakon, jer bi na taj način svi javni dužnosnici bili u istoj poziciji.

Vlada Kantona Sarajevo je prošle sedmice utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Donošenje zakona proizlazi i iz preuzetih obaveza BiH, naročito Konvencije UN-a protiv korupcije gdje se državama članicama nameće obaveza da u najvećoj mogućoj mjeri poštuju principe transparentnosti, sprečavaju sukobe interesa u javnom sektoru i nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

Zakon definiše principe i nadležnosti u provođenju Zakona kao i obavezu koju imovinu su imenovane osobe dužne prijaviti prilikom preuzimanja dužnosti, obavezu njenog godišnjeg prijavljivanja, kao i obavezu prijavljivanja poslije završetka dužnosti ili razrješenja.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Kantonu Sarajevo potvrđena 394 nova slučaja zaraze koronavirusom

Radio Brčko

I dalje traje potraga za Gačićem: Kreće se uz prugu i ne ostavlja trag

Radio Brčko

U Kantonu Sarajevo 13 osoba prekršilo naredbu o policijskom času

Radio Brčko