RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kavalec pozvala bh. građane da izađu na izbore i donesu odluke o budućnosti

Šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec izjavila je na kraju svog trogodišnjeg mandata u BiH da su zahvaljujući predanom i profesionalnom osoblju koje čini 300 članova u devet terenskih ureda, uspjeli postići mnogo u tom periodu.

U oproštajnom intervjuu za Fenu kazala je da je za nju bio prioritet broj jedan osigurati da izbori budu održani na vrijeme i da budu adekvatno finansirani te da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine može raditi svoj posao.

Smatra da je najvažnija stvar za svaku demokratiju imati redovne, slobodne i poštene izbore koji građanima daju pravo da donose odluke o svojoj budućnosti i da političare smatraju odgovornima, bez obzira na to smatraju li da političari ispunjavaju svoja predizborna obećanja ili trebaju biti smijenjeni.

– Veoma mi je drago što će se izbori održati prema planu u oktobru ove godine, kao i sve aktivnosti koje smo uradili na poboljšanju kapaciteta centralnog izbornog sistema. Sada postoji novi sistem za registraciju glasača u inostranstvu koji će pomoći u smanjenju prevara i krađe identiteta ljudi na izborima. Tu je i novi sistem online registracije političkih stranaka i biračkih odbora – pojasnila je.

Dodala je da se također radi na poboljšanju saradnje između izbornih dužnosnika i tužitelja kako bi se izborne prevare smanjile, što je od velikog značaja kako bi građani znali da mogu vjerovati sistemu.

Postoji visok nivo nepovjerenja oko toga jesu li njihovi glasovi zaštićeni, kaže Kavalec, tako da su aktivnosti OSCE-a na poboljšanju integriteta izbornog sistema za nju u prvom planu.

Bili su razočarani, kao i mnogi drugi, što dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH nije postignut, ali je urađeno mnogo toga tokom pregovora, posebno u oblasti unapređenja integriteta izbornog procesa.

Ambasadorica Kavalec kaže da je najveći problem u tom procesu predstavljala činjenica da postoji manjak povjerenja među političarima, kao i činjenica da pregovori nisu počeli ranije zbog čega su se nastavili u izbornoj godini iako se zna da je dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva teško postići u godini u kojoj se održavaju izbori.

– Još uvijek je moguće nastaviti raditi na temeljima koji su sada postavljeni nakon izbora ove godine jer su identificirane mnoge oblasti o kojima postoji razumijevanje – smatra Kavalec, koja je podsjetila da je predsjedavajući OSCE-a Zbigniew Rau, koji je boravio u posjeti BiH, također prepoznao manjak povjerenja kao najveći problem za postizanje dogovora.

Tu su i druga brojna postignuća koja su ostvarili u protekle tri godine, naglašava Kavalec, za primjer navodeći da je u Brčko Distriktu usvojen novi zakon o sukobu interesa koji bi trebao biti usvojen i na državnom nivou.

Značajan dio posla urađen je na kontroli naoružanja i sigurnosti skladištenja oružja i municije te je uspješno implementiran program koji omogućava testiranje municije kako bi se utvrdila stabilnost i poboljšala sigurnost mjesta za skladištenje.

Pomogli su i u uvođenju reforme nastavnog plana i programa u nekoliko kantona koja bi trebala dovesti do poboljšanja kvalitete obrazovanja, što je vrlo važno u BiH.

Kavalec je podsjetila da je PISA testiranje o kvalitetu obrazovanja pokazalo da bh. obrazovni sistem daje u značajnoj mjeri niže rezultate od zemalja regije i Evrope što je za nju veliki znak za zabrinutost.

– BiH ima još i problem izuzetno podijeljenog obrazovnog sistema jer su nadležnosti podijeljene između kantona, entiteta, tako da ne postoji jedinstven sistem, a tu su i različiti interesi u različitim sistemima što dodatno otežava situaciju – kazala je Kavalec.

Zbog toga se Misija OSCE-a fokusirala na rad na izmjenama planova i programa u školama jer to može poboljšati kvalitet obrazovanja i to na način da se kod učenika razvija kritičko mišljenje kako bi imali mogućnost da uspiju u današnjem svijetu.

Nekoliko kantona u Federaciji BiH je prihvatilo ovu ideju, a jedan od kantonalnih ministara obrazovanja je kazao da su to uradili zato što su vidjeli rezultate PISA testiranja koji su ih šokirali te su shvatili da se nešto mora uraditi.

Kaže da fenomen “dvije škole pod jednim krovom” definitivno ne doprinosi obrazovnoj inkluziji zbog čega je izrazila žaljenje da tokom njenog mandata nije učinjeno više da se prevaziđe ta prepreka u obrazovanju.

– Problem predstavlja i činjenica da je obrazovni sistem itekako ispolitiziran te je fokus više na politici nego na kvaliteti obrazovanja, a to je nešto što se mora promijeniti – stava je Kavalec.

Kaže da će Misija OSCE-a nastaviti raditi na reformi izbornog zakonodavstva i pružati ekspertsku podršku kakva god bude potrebna da bi se popravio Izborni zakon i kvalitet izbornog procesa.

Također u prioritetima će ostati borba protiv korupcije, te Kavalec podsjeća da već postoji projekt koji ima za cilj podizanje svijesti građana i upoznavanje o tome šta oni mogu uraditi kako bi pomogli borbi protiv korupcije.

– Nastavit ćemo promovirati kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, poboljšanje zakonodavstva koje će omogućiti adekvatan odgovor na sukob interesa te raditi na izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), ali i vršiti monitoring procesuiranja slučajeva ratnih zločina i korupcije – navela je.

Osvrnula se i na problematiku dezinformacija i lažnih vijesti, naglašavajući da se putem socijalnih medija može uticati na ljude u cijelom svijetu, stoga smatra da škole imaju ulogu u osiguranju predmeta medijske pismenosti.

– U nekim školama su uspostavljeni centri koji identificiraju, analiziraju i reagiraju na lažne vijesti i dezinformacije, a neke od baltičkih zemalja su bile jako uspješne u tome. Posebno je bitno reagirati da se lažna vijest ne bi dalje širila i to je još jedna stvar na kojoj treba raditi – dodala je.

Mišljenja je da je uvođenje treninga unutar medijske zajednice vrlo važno kako bi se lakše uočavale lažne vijesti. Kaže da mediji uvijek žele biti brzi, privući čitatelje sa senzacionalističkim pričama, ali osobe koje se poigravaju s dezinfomacijama to koriste.

Ocjenjuje da je odgovor na takve stvari i vođenje kampanja, kao što su radile Ujedinjene nacije o provjeri izvora vijesti, promišljanje prije retweetanja jer sve te stvari mogu pridonijeti povećanju svijesti o lažnim vijestima.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na kraju intervjua za Fenu pozvala je građane da izađu na izbore jer je tokom tri godine mandata čula mnogo žalbi na visok stepen korupcije, manjak ekonomskog napretka i frustracije političara, a to se može promijeniti na bolje ukoliko građani izađu na izbore i glasaju za lidere koji mogu donijeti promjene.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Okrugli sto Brčko: Svaka dvadeseta žena prijavi nasilje kojem je bila izložena

Admir Kadrić

Preliminarni rezultati izbora u Njemačkoj: Najviše glasova osvojio SPD na čelu s Olafom Scholzom

Radio Brčko

Брчко: Сутра ујутру почиње изборна шутња

Vladimir Matijević