RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Koliko su ugrožena prava teško oboljelih u našoj zemlji

U sedmici kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, teško da možemo govoriti o njima, barem kada je rijеč o zdravstvenim uslugama u našoj zemlji. Teško oboljeli pacijenti na listi su čekanja. To znači nepravovremena terapija, na što su upozorili.

Da bi Renata Vuković u potpunosti pobijedila rijetku bolest od koje boluje, mjesečno je potrebno da izdvoji 7 hiljada maraka za lijek u BiH. Na listi je čekanja. Primorana je naručivati lijek iz Turske.

Renata Vuković, pacijentica

Federalno ministarstvo zdravstva po zakonu svake godine treba usklađivati listu novih oboljenja i lijekova što godinama ne čine, zato se i moja bolest kao i mnogih drugih malignih oboljenja ne nalazi na listi fonda iz solidarnosti.

A sporan je zakon o osiguranju na nivou Federacije, koji se ne provodi, tvrde iz Udruženja oboljelih. Federalnoj Vladi zamjeraju jer ne izdvaja dovoljno novca.

Fikret Operta, Udruženje oboljelih od melanoma

Pod tim pritiskom federalna vlada je odobrila 10 miliona, a mi smo trazili 70. Onda je federalna vlada našla jedno rješenje, gdje je donijela zaključak da 60 miliona prikupe se iz kantona.

Enida Glušac, predsjednik Udruženja Renesansa

Nama je itekako jasno da svi ovi političari, svi predstavnici vlasti, svi direktori zavoda i fondova pokušavaju loptice da prebace sa jednog na drugi i daju vruć krompir u ruke i pitanje je samo ko će biti najslabija karika i ko neće više moći da se izvlači.

Inače, na listi čekanja u Federaciji nalazi se hiljadu 771 osoba. Time im je uskraćeno pravo na pravovremeno liječenje. Iako je Kanton Sarajevo ponudio da posudi novac Vladi Federacije za rješenje ovog problema, Renata Vuković kao i većina ostalih oboljelih, prepuštena je sama sebi.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.