RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Košarac: Obezbijediti kontinuitet bescarinskog uvoza mineralnog đubriva

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac uputio je Savjetu ministara na usvajanje prijedlog nove odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva u 2023. godini, budući da u subotu, 31. decembra, ističe rok za primjenu postojeće odluke.

“Odlukom je definisano da se sa pet odsto na nula smanjuju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini”, naveo je Košarac u pisanoj izjavi.

On je naveo da ova odluka predstavlja jednu vrstu zaštitnih mjera za domaći poljoprivredni sektor, budući da je poremećaj na globalnom tržištu mineralnih đubriva doveo u pitanje sprovođenje redovnih agrotehničkih mjera.

Košarac je naglasio da je Prijedlog odluke izrađen na osnovu inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH.

“Porast cijene energenata je u najvećoj mjeri uticao na visoke cijene, a samim tim i na nestašicu mineralnih đubriva na svjetskom tržištu. Naša namjera je da usvajanjem ove odluke poljoprivrednicima iz Republike Srpske i FBiH obezbijedimo dovoljne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj sjetvi”, napomenuo je Košarac.

On je istakao da je neophodno obezbijediti potrebne količine mineralnog đubriva za prihranu i sjetvu da bi se izbjegle negativne posljedice kada je riječ o prinosima svih poljoprivrednih kultura, kao i njihovom kvalitetu.

“Očekujem da Savjet ministara u što skorijem roku usvoji predloženu odluku, kako bismo omogućili kontinuitet ove mjere. Ne želimo scenario u kojem će obezbjeđivanje adekvatnih agrotehničkih mjera, prehrambena bezbjednost i dobar kvalitet prinosa biti dovedeni u pitanje”, zaključio je Košarac.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.