BiH

Košarac: Zahtjevi Srpske moraju biti uvaženi u međunarodnim oznakama za bezbjedna putovanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je napore nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH na usvajanju smjernica i protokola za bezbjedna putovanja u skladu sa preporukama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam radi dobijanja međunarodne oznake za bezbjedna putovanja, poručivši da je naredne korake neophodno definisati u skladu sa ustavnim nadležnostima.
“Insistiram na tome da u cijelom procesu budu ispoštovani zahtjevi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, uvažavajući činjenicu da je sektor turizma primarno u njihovoj ustavnoj nadležnosti. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima isključivo koordinirajuću ulogu i neće preduzeti dalje korake bez pune saglasnosti ovih institucija”, naglasio je Košarac.

On podsjeća da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u koordinaciji sa resornim entitetskim ministarstvima, obavijestilo predstavnike Svjetskog savjeta za putovanja i turizam da su nadležne institucije usvojile kovid 19 vodič i smjernice, nakon čega je potvrđeno da su preduzete aktivnosti u skladu sa preporukama ovog savjeta.

“Prije zvaničnog korištenja oznake za bezbjedna putovanja neophodno je da se uvaže stavovi institucija Republike Srpske u pogledu samog izgleda oznake, budući da prvobitno predložena nije prihvatljiva i ne odražava ustavno uređenje BiH. Oznaka koja će se koristiti u Republici Srpskoj mora da sadrži obilježja Republike Srpske. O ovom uslovu informisaću i predstavnike Svjetskog savjeta za putovanja i turizam i tražiti da stav institucija Srpske bude u potpunosti ispoštovan”, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, dobijanje međunarodne oznake za bezbjedna putovanja značajan je korak u procesu oporavka turizma u BiH, koji trpi ogrgomne posljedice uzrokovane pandemijom kovida 19.

“Institucije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta nadležne su za provođenje svih aktivnosti u vezi sa ovom oznakom i njihovi zahtjevi moraju biti uvaženi kako bi se usaglasili naredni koraci. Činjenica da su nadležne institucije usvojile smjernice i protokole Svjetskog savjeta za putovanja i turizam dobar je početak, ali postoje otvorena pitanja koja moraju biti usaglašena prije zvanične upotrebe oznake za bezbjedna putovanja. To se može riješiti isključivo uz uvažavanje stavova nadležnih institucija i poštovanje ustavnih nadležnosti”, zaključio je Košarac.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button