BiH

Krajem decembra odobrenje prvih projekata EU za Zapadni Balkan – BiH kandidovala pet projekata

Krajem decembra trebali bi biti odobreni prvi projekti Evropske unije iz Ekonomsko-investicijskog paketa za Zapadni Balkan. Neki projekti zemalja regije već su stigli u Brisel. Bosna i Hercegovina kandidirala je pet i to najviše iz oblasti infrastrukture.

Svih pet infrastrukturnih projekata, koje je Bosna i Hercegovina predložila Evropskoj uniji, odnose se na Koridor 5C – četiri kao dio autoputa Koridora 5C i jedan u okviru željezničke pruge. Inače, za Koridor 5C već ranije je odobreno 220 miliona eura. Kako su kazali iz Delegacije Evropske unije, projekti koje je kandidovala naša zemlja trenutno su u fazi evaluacije. Što se tiče projekata iz oblasti električne energije, Bosna i Hercegovina će biti uključena u interkonekciju sa Hrvatskom, a pored ovog projekta bit će uključena i u izgradnju digitalne inftrastrukture.

“Drugi projekti koji se planiraju u budućnosti su veza Sarajevo – Podgorica od glavnog grada do glavnog grada i Južni gasni interkonektor između BiH i Hrvatske, dok je deminiranje rijeke Save vodeći projekat za koji je već odobren grant od WBIF-a”, saopštili su iz Ambasade EU u BiH.

S obzirom na to da veći dio plana Ekonomsko-investicionog paketa obuhvata infrastrukturne projekte, brojna istraživanja prema riječima ekonomista pokazuju da u BiH upravo zbog nerazvijene infrastrukture, godinama trpi ekonomija.

“Suština ove priče je upravo da se unaprijedi ili razvije nova infrastrutkura, a to će da omogući ekonomski rast, pa onda i zapošljavanje, kreiranje povoljnog ambijenta. Bilo bi poželjno da se što prije krene s realizacijom, mada praksa pokazuje da je upravo ta realizacija problematična u BiH”, rekao je ekonomski analitičar, Admir Čavalić.

Ipak, Bosna i Hercegovina je ponovo zbog svoje nedosljednosti i nefunkcionalnosti dobila vrlo jasno upozorenje iz Evropske unije. Bez efikasne vlasti nema ni investicija.

“Da bi u potpunosti ostvarila koristi ovog Plana, Bosna i Hercegovina mora imati potpuno funkcionalne institucije na državnom nivou. Ako se dosadašnja blokada rada institucija nastavi, BiH rizikuje da izgubi ključne investicije”, saopštili su iz Ambasade EU u BiH .

“Ovdje mislim da je najbitnije da čitav region i Evropsku uniju, sa tim projektima koji imaju faze odnosno određene sektore, da produže čitav taj proces kroz fazno pridruživanje koje sad realno prvo odnose na jedinstveno tržište. To je nekako cilj svih tih projekata da se obezbijedi neka koordinacija među zemljama”, kazao je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, Faris Kočan.

Inače, ovim paketom finansijske pomoći zemljama Balkana koji je usvojen još u oktobru 2020 godine, Evropska unija dala je jasan signal da će upravo kroz ove projekte, zemlje Zapadnog Balkana prema evropskim integracijama ići kroz fazno pridruživanje, jer raniji proces pristupanja nije dao rezultate.

Izvor: bhrt.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button