RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Krišto u Briselu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Foto: BHRT

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravit će sutra u Briselu gdje će učestvovati na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama Bosne i Hercegovine.

Na forumu će sudjelovati članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predstavnici klubova oba doma PSBiH, politički lideri, premijeri entiteta, premijeri deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Drugi Politički forum na visokom nivou BiH-EU održat će se pod predsjedavanjem komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija.

Očekuje se da će učesnici razgovarati o napretku u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskim koracima najavljenim kad je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status i reformama povezanim sa novim Planom rasta za Zapadni Balkan Evropske unije.

Prije samog foruma, održat će se sastanak stranačkih lidera iz Bosne i Hercegovine sa komesarom Varheljijem.

Prvi Politički forum održan je 17. maja ove godine, također u Briselu, gdje su se politički i institucionalni lideri Bosne i Hercegovine obavezali provesti određen broj ključnih aktivnosti kako bi se krenulo naprijed na putu evropskih integracija.

Fokus razgovora je bio na što skorijem ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, a učesnici su se složili da se okupe na novom forumu za šest mjeseci.

U međuvremenu je Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom pod uslovom da se u dostatnoj mjeri ispune uslovi neophodni za članstvo.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.