BiH

Ljekari iz BiH, regije i svijeta u viber grupi uče od BHAAAS-ovih stručnjaka

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) od početka pandemije virusa korona educira ljekare i medicinsko osoblje koji u Bosni i Hercegovini i državama regije rade liječe pacijente oboljele od COVID-19. Osim konsultacija sa medicinskim osobljem, BHAAAS-ov tim uradio je i tri serijala edukativnih video materijala za informisanje stanovništva o COVID-19 pod nazivom ’60 sekundi o koroni’, koji je dobro prihvaćen od javnosti.

– Članovi BHAAAS-a prof. dr. Ognjen Gajić, prof. dr. Emir Festić i prof. dr. Adnan Begović iz SAD pokrenuli su prije dvije godine viber grupu CERTAIN ICU Support. U toj grupi aktivno je oko 6.000 vrhunskih doktora iz BiH, regije i svijeta, svakodnevno razmjenjuju iskustva i naučne dokaze o COVID-19. Osnivanje i rad te viber grupe podržala je i Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Sarajevu – navodi se Press Office BHAAAS.

Certain Icu (Checklist for Early Recognition and Treatment of Acute Illness and Injury) je program edukacije, Klinike Mejo iz SAD koji je primijenjen u više od 40 bolnica širom svijeta.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova.

To je međunarodna afirmirana institucija čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje i saradnja sa bh. naučnicima i umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je osnovana 2007. godine u Sjevernoj Americi, a članovi su doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u zapadnoj Evropi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button