BiH

“Majkrosoft” će blokirati servis institucija BiH

Lokalni “Majkrosoft” partner u BiH zvanično je obavijestio Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara o ukidanju jednog od pripejd servisa, koji koristi osam institucija, ukoliko uskoro ne budu plaćeni računi, potvrđeno je “BL portalu” iz ovog resora.

Prema riječima Majde Tatarević, stručnog savjetnika za odnose sa javnošću, nakon isteka ugovora sa “Majkrosoftom”, može doći do obustave pružanja određenih usluga.

Kako nezvanično saznaje “BL portal”, najavljena je blokada “Azure”, platforme kao jednog od servisa iz Ugovora sa “Majkrosoftom”, jer je to jedina platforma koja se plaća na mjesečnom nivou. Taj servis dozvoljava klijentu da hostuje svoju aplikaciju u klaudu tako da ne mora da kupuje i održava vlastite servere.

“BL portal” navodi da je nakon isteka ugovora u junu, kompanija “Sys kompani”, koja je lokalni “Majkrosoft” partner u BiH, poslala obavještenje da fakture nisu plaćene i da ima kašnjenja, a sada nakon tri mjeseca stiglo je posljednje upozorenje da će ovaj servis biti ukinut u narednih nekoliko dana.

Isti izvor podsjeća da institucije BiH svake tri godine obnavljaju Ugovor sa kompanijom “Majkrosoft”, koja, između ostalog, vrši usluge skladištenja njihovih podataka na svojim serverima.

Iz Ministarstva navode da, zbog oslanjanja na “Majkrosoft” ne postoje rezervne varijante za čuvanje podataka, kao i da se radi na obnavljanju ugovora.

Nakon što je propao prvi tender ove godine, Ministarstvo je raspisalo novu javnu nabavku za iznajmljivanje “Majkrosoft” licenci za potrebe institucija BiH, ponude je moguće dostaviti do 14. novembra, a iz budžeta će biti izdvojeno više od 23 miliona KM bez PDV-a, navodi portal.

“Ministarstvo u okviru svojih ovlaštenja, propisanih procedura i Zakona o javnim nabavkama BiH, sprovodi postupak za obnovu ugovora, kako je to bila praksa i do sada”, rekla je Tatarevićeva i objasnila da su sve institucije koje su koristile sporni “Majkrosoftov” pripejd servis upoznate o aktuelnoj situaciji.

Iz “Sys kompani”, koja je poslala dopis, nisu odgovorili na pitanja portala u vezi sa ovom situacijom. Istovremeno, nema objašnjenja šta ukidanje takvog servisa može da znači kada je u pitanju svakodnevni rad institucija i eventualno pružanje usluga građanima.

“BL portal” navodi da rezervne opcije ne razmatraju ni u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj, zbog hakerskog napada, službenici već danima ne mogu ni da priđu računarima. Iz ove institucije su portalu potvrdili da nastavljaju saradnju sa “Majkrosoftom”.

Zlatko Vukmirović iz Sektora za odnose sa javnošću Parlamentarne skupštine BiH rekao je da usluge plaćaju redovno.

“Stvari će se nastaviti odvijati standardno. Mi smo regularni i licence neće isteći, ugovor sa `Majkrosoftom` ostaje, a za druge institucije ne znam”, rekao je Vukmirović.

Izvor i foto: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!