BiH

Међу теже обољелима од вируса корона предњаче гојазна дјеца

У Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци од почетка пандемије до данас хоспитализовано је 93 дјеце због инфекције вирусом корона, од којих је троје имало тзв. мултисистемски фебрилни синдром, а међу обољелима са тежом клиничком сликом предњачила су гојазна дјеца.

Начелник Клинике за дјечије болести Владимир Мирошљевић рекао је Срни да су дјеца углавном хоспитализована са средње тешком и тешком клиничком сликом, те да је око десет одсто њих имало потребу за кисеоником.

Он је навео да су сва дјеца, која су имала тежу клиничку слику, имала или неки коморбидитет заједно са ковид инфекцијом или се радило о гојазној дјеци.

“Једино дијете које је било на неинвазивној механичкој вентилацији је такође било гојазно. Све се добро завршило и нисмо имали смртних случајева, а дјеца су, за сада без посљедица, отпуштана кућама”, истакао је Мирошљевић.

Према његовим ријечима, како су наилазили поједини таласи пандемије, тако су се мијењале и клиничке слике код дјеце.

“У овом посљедњем таласу највише је било дјеце млађе животне доби, односно најчешће су то била дјеца до годину дана, када су у њиховим клиничким сликама предоминирали симптоми пробавног тракта. Старија дјеца, која су се годинама приближавала одраслој популацији, имала су веома сличне клиничке слике као и одрасли пацијенти”, напоменуо је Мирошљевић.

Говорећи о лијечењу дјеце заражене вирусом корона, Мирошљевић је навео да су дјеца увијек бивала хоспитализована са родитељима, те да су готово увијек родитељи ти који су позитивни, па су вирус пренијели на дјецу.

Мирошљевић је нагласио да је у Клиници за дјечије болести, када је ријеч о ковиду, тренутно мирна фаза.

“Не можемо да предвидимо како ће се ситуација даље одвијати, али Клиника за дјечије болести је кадровски, просторно и у сваком другом смислу спремна да прихвати све евентуалне будуће пацијенте који имају ковид”, рекао је Мирошљевић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button