BiH

Međunarodna zajednica traži pravovremeno i adekvatno finansiranje za opće izbore

Šefovi međunarodnih oprganizacija u BiH pozvali su bh. vlasti da ispune svoju zakonsku obavezu da osiguraju pravovremeno i adekvatno finansiranje za opće izbore 2022. godine, uključujući, ali ne ograničavajući se na osiguranje isplate iznosa od 1.054.500 KM, kako to zahtijeva Centralna izborna komisija (CIK) u skladu sa svojim operativnim planom.

U pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i zamjenicima Vjekoslavu Bevandi i Biseri Turković podsjeća se da smo uoči lokalnih izbora 2020. bili svjedoci značajnih kašnjenja u usvajanju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza, na štetu demokratskih prava građana Bosne i Hercegovine.

– Dvije godine kasnije Bosna i Hercegovina je, nažalost, u istoj situaciji. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine trebala je usvojiti do 31. decembra 2021. godine budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. Za vlasti u BiH je ključno da hitno osiguraju sredstva za provođenje općih izbora za 2022. godinu – navodi se u pismu koje su potpisali šef Delegacije EU Johann Sattler, visoki predstavnik Christian Schmidt, šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec i američki ambasador Eric Nelson.

Srećom, naglašavaju, izostanak usvajanja budžeta ne mora ograničavati ukupne kapacitete i obim aktivnosti koje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine mora izvršiti za provođenje pripremnih radnji, uključujući nabavku, neophodne za provođenje općih izbora, jer već su predviđene odlukom o privremenom finansiranju.

Naime, Odlukom o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnim obavezama, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 30. decembra 2021. godine, predviđeni su izdaci za period januar-mart 2022. godine na osnovu Zakona o budžetu institucija BiH za 2020. godinu.

– Organizacija općih izbora 2022. jasno spada u nadležnost CIK-a, a CIK-u bi trebalo dozvoliti da koristi privremeno finansiranje. CIK mora biti u stanju da efikasno upravlja svim svojim zadacima. Inače, trenutna situacija ima šire implikacije na to kako se percipira opredijeljenost Bi njenoj evropskoj perspektivi. Prepreke u osiguravanju periodičnih izbora u redovnim intervalima, u skladu sa važećim zakonodavstvom i međunarodnim obavezama BiH, narušavaju samu suštinu vladavine prava i demokratije i suprotne su obavezama i težnjama zemlje prema da se pridruži EU. Imajući sve ovo na umu, pozivamo vas da ispunite svoju zakonsku obavezu da osigurate pravovremeno i adekvatno finansiranje za Opće izbore 2022. godine, uključujući, ali ne ograničavajući se na osiguranje isplate iznosa od 1.054.500 KM, kako to zahtijeva CIK u skladu sa njihovim operativnim planom. Namjeravamo da pažljivo pratimo ovo pitanje kako bismo držali odgovorne za bilo kakve opstrukcije u obezbjeđivanju takvih sredstava – navodi se u pismu.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković potvrdila je za Fenu primitak pisma.

– Da, dobili smo pismo. Prošle sedmice sam i pismeno tražila od predsjedavajućeg Tegeltije tematsku sjednicu Vijeća ministara o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. I ovo je još jedno goruće pitanje, a imamo blizu 600 tačaka dnevnog reda koje čekaju. Blokada rada je neodrživa i direktno nanosi štetu građanima – rekla je ona.

Po njenim riječima, nikakvi ultimatumi i blokade nisu doprinos političkom dogovoru o bilo kojem pitanju, a posebno ne o izmjenama izbornog zakona.

– Tražit ću od Vijeća ministara BiH da se što prije sastane u vezi sa ovim pitanjem te da Vijeće ministara BiH donese relevantne odluke – najavila je Turković u izjavi za Fenu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button