RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Međunarodni dan starih – Starost nije bolest

Zavod za javno zdravstvo FBiH naglašava da se osnove za zdravo starenje postavljaju u mlađoj životnoj dobi, pozitivnim zdravstvenim ponašanjem, a najčešće zdravstvene poteškoće koje se javljaju u starijoj dobi vezane su uz hronične nezarazne bolesti (visok krvni pritisak, dijabetes, povrede i dr.) uz prateće promjene koje zahvataju i druge organe.

– Pojavom oboljenja COVID-19 u 2020. godini starije osobe trebaju biti posebno zaštićene od širenja zaraze virusom korona, poštujući preporučene epidemiološke mjere (izbjegavati javna okupljanja, održavati socijalne kontakte telefonom, održavati fizičku udaljenost od jednog metra u kontaktu sa članovima porodice ili drugim bliskom osobama, održavati higijenu životnog prostora, ličnu higijenu, a posebno higijenu ruku) – naglašeno je.

Kako se naglašava u povodu Međunarodnog dana starih osoba, Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi jer se izraz „dobizam“ (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem.

– Vizija Evropske politike za dobrobit i zdravlje 2020. godine temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline (engl. Age-friendly) u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život što zavisi od više faktora (individualnih, socijalnih, faktora sredine…) i njihovoj interakciji. Starost nije bolest, starost je proces i svaki čovjek ide ka starosti svojim rođenjem – istaknuto je.

Svjetska zdravstvena organizacija definiše „zdravo starenje“ kao proces održavanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti, koji omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja podržava njihovo samostalno socijalno uključivanje, dostojanstveno, bez predrasuda i diskriminacije. Statistika pokazuje da je u Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 30.06.2020. godine, bilo 356.917 osoba starijih od 65 godina.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991., svake godine 1. oktobra. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti da države starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu, u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.