RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Međunarodni predstavnici: Okončali smo razgovore, ali nismo došli do kraja procesa

– Direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst poručila je u Neumu kako je napredak ostvaren te da se razgovori domaćih lidera nastavljaju u idućim danima.

– Vodili smo konstruktivne razgovore o kompleksnim pitanjima i u konačnici mogu reći da će se razgovori nastaviti.

Dodala je kako je primarna svrha bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

– Ali i drugih presuda prema kojima bi se osiguralo eliminiranje diskriminacije, prije svega u odredbama koje se tiču Predsjedništva i Domova naroda – istaknula je Eichorst.

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer kaže kako je osiguravanje demokratskih procesa te pravičnog izbornog procesa nešto čemu se teži.

– Okončali smo razgovore u Neumu, ali nismo došli do kraja procesa. Potrebno je izvući odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima u BiH da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama.

Također je važno, smatra Palmer, osigurati da su institucije BiH dovoljno jake te kako se sva pitanja o kojima se govorilo na koncu moraju riješiti.

– Bit ćemo tu kao partneri u procesu, ali na političkim liderima ove zemlje je da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe – ističe.

Palmer je zaključio kako je paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora nešto što će jamčiti uspjeh.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dom naroda PSBiH – Završena sjednica nakon što je Klub Bošnjaka uložio vitalni nacionalni interes

Radio Brčko

Дом народа усвојио измјене Изборног закона БиХ и Закона о ПДВ-у

Radio Brčko

Zovko: Rješenje za Izborni zakon mora biti pronađeno unutar BiH

Radio Brčko