RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ministrica Turković učestvovala na zasjedanju ministarskog komiteta Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se danas ministrima vanjskih poslova 46 država članica Vijeća Evrope na zasjedanju 132. komiteta ministara u italijanskom Torinu.

– Integritet međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima, ključnog za našu kolektivnu sigurnost, ugrožen je ruskom agresijom na Ukrajinu. Duboko žalimo što Ruska Federacija ne poštuje sve obveze prema međunarodnom pravu, kao i preuzete političke obveze, te stojimo uz ostatak svijeta u osudi ove neopravdane i ničim izazvane agresije. Osobito zbog gubitka nevinih života i neselektivnih napada na civilne ciljeve u Ukrajini –  navela je, između ostalog, ministrica u obraćanju skupu kojim je predsjedavao Luigi Di Maio, ministar vanjskih poslova Italije.

Kako je istakla, Vijeće Evrope ima moralni i politički autoritet, kao i jedinstvene mehanizme da pruži veoma važan doprinos rješavanju problema s kojima se suočavamo.

– Pokušajmo da ih iskoristimo, da ojačamo stabilnost našeg kontinenta, zasnovanu na slobodi i poštovanju ljudskih prava – dodala je.

Također, osvrnula se da Bosna i Hercegovina želi ponoviti važnost Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenog jedinstvenog sistema za zaštitu ljudskih prava na cijelom kontinentu.

– Dostignuće Vijeća Evrope je da svi Evropljani imaju pravo žalbe Evropskom sudu za ljudska prava. U tom smislu, dozvolite mi da vas uvjerim u našu snažnu predanost provedbi njegovih odluka u vezi s grupom predmeta Sejdić-Finci. Shodno tome, uz tekuće rasprave o izmjenama izbornog zakonodavstva i eventualnim pratećim promjenama Ustava, one moraju biti urađene isključivo u skladu sa standardima, principima, vrijednostima EU i u skladu sa zahtjevima koji proizilaze iz odluka Evropskog suda za ljudska prava. Čvrsto smo uvjereni da nijedan politički dogovor ili rješenje koje proizilazi iz ovih razgovora ne bi trebalo da bude prepreka ili onemogućavanje njihove pune implementacije. Ovo je također jedan od 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti kako bi otvorila pregovarački proces za članstvo u EU. Dok udvostručujemo naše napore da napravimo odlučujući iskorak u ovom pitanju, nastavit ćemo računati na tako dragocjenu pomoć Sekretarijata, Venecijanske komisije i država članica – kazala je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dvorac Terramare u Beču je vlasništvo BiH, obnova će koštati 2,1 milijun maraka

Radio Brčko

U svim ambasadama i konzulatima u svijetu zastave BiH će biti spuštene na pola koplja

Radio Brčko

Vijeće Evrope: Zadržavanje postojećeg izbornog sistema u BiH povreda Evropske konvencije

Radio Brčko