RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Najuspješnije žene svijeta stižu na Festival savremene žene u Tuzlu

Sve je spremno za drugi Festival savremene žene koji je jedinstven događaj u BiH i zemljama regije, a koji će okupiti uspješne poduzetnice, društvene radnice, političarke, znanstvenice i umjetnice iz cijelog svijeta. Više od stotinu zvanica iz 17 zemalja svijeta u četiri dana, koliko traje festival, prenijet će svoja iskustva o tome kako su, u svijetu koji nije baš uvijek naklonjen ženama, postale najznačajniji lideri.

– Njihove priče trebaju posebno inspirisati mlade generacije u BiH, jer kada ljudi čuju priču jedne Bisile Bokoko koja je uvela ZARA-u na američko tržište, možda shvatimo da sa svim životnim faktorima koji su nju tada okruživali, možemo uspjeti i mi u svojim snovima ili ciljevima – kaže Azra Delmanović iz organizacijskog odbora Festivala savremene žene.

U okviru Festivala savremene žene ovih dana u Tuzli se provodi akcija „Izbori se za ravnopravnost“. Azra Delmanović ističe da se ideja za ovu kampanju pokušava realizirati još od prošle godine kada se uvidjelo koliku podršku svaka žena u BiH treba.

– Cilj kampanje je prikupiti stotinu hiljada potpisa u cijeloj BiH za podršku za ravnopravnost spolova. U suštini, stotinu hiljada potpisa će biti snaga kojom ćemo skrenuti pažnju donosiocima odluka, koji moraju shvatiti kolika je važnost ravnopravnosti ako mislimo graditi zdravo društvo u BiH – istaknula je Delimanović.

Zanimljivo je, kažu organizatori kampanje, da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, koji je sada aktuelan u BiH, potpuno omogućava jednakost žena.

– To jako lijepo zvuči ili izgleda na papiru. Nažalost, u praksi nije tako. Zato mi želimo kampanjom i svim inspirativnim pričama žena iz cijeloga svijeta da pokažemo da žene zaslužuju jednake mogućnosti kao i muškarci u BiH – navodi Delimanović.

Ovogodišnji Festival savremene žene bit će održan od 11. do 14. aprila.

Izvor/Foto: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zbog nevremena u Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće

Sandra Živković

Тузла: Патријарх Порфирије: Треба да чувате једни друге

Vladimir Matijević

Нездрав ваздух у Зеници, у Тузли, Лукавцу, Високом и Живиницама

Radio Brčko