RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Насиље над женама и дјецом ескалирало током полицијског часа

Број позива и пријава насиља над женама и дјецом за вријеме пандемије вируса корона повећан је за чак 30 одсто у односу на 2019. годину, а прилично је ескалирало за вријеме полицијског часа, рекла је Срни Наташа Куртума, водитељ кацеларије у Фондацији “Лара” у Бијељини.

Куртума је објаснила да су жене за вријеме полицијског часа, када је било ограничено кретање и насиље ескалирало, дуже биле затворене са насилницима.

Она је појаснила да пријаве нису интензивно пристизале на почетку пандемије већ послије укидања полицијског часа, а проблеми су се појавили јер поједине институције нису радиле или су имале ограничено радно вријеме, па су примале само пријаве за које су процијенили да су најхитније.

“Жртве су се онда више обраћале нама, често путем `Фејсбук` страница, `Вибера`, имејла, телефона јер жртве нису биле у могућности да лично дођу у канцеларију”, рекла је Куртума.

Према њеним ријечима, као облици насиља и даље се биљеже и психичко и физичко насиље, али и економско.

“Економска ситуација се у већини породица погоршала током пандемије, што је допринијело да дође до повећане појаве насиља”, истакла је Куртума.

Она је напоменула да су Сигурна кућа и Фондација “Лара” све вријеме пандемије радили и да, на срећу, нико од њих није био позитиван на вирус корона.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Црној Гори од недјеље на снази полицијски час

Radio Brčko

Policijski čas u Turskoj od danas radnim danima i vikendom

Radio Brčko

У Србији неће бити полицијског часа

Radio Brčko