RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
ArhivaBiH

Nelson: Cilj BiH je napredak ka članstvu u NATO-u i EU

Intoniranjem himni Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine sinoć je u Sarajevu svečano obilježen 4. juli, Dan nezavisnosti SAD-a i proslavljen 243. rođendan ove države.

Pozdravljajući okupljene predstavnike bh. i međunarodnih institucija te diplomatskog kora u zgradi Ambasade SAD-a u Sarajevu, ambasador Eric Nelson kazao je da se na ovaj dan slave vrijednosti koje su inspirirale stvaranje američke nacije.

Podsjetio je na riječi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u okviru dokumenta Strategija nacionalne sigurnosti u kojoj je kazao da su sloboda, slobodna trgovina, pravda za sve i dostojanstvo svakog pojedinca ključne vrijednosti onoga što SAD čini nacijom kakva jeste.

– Nikada nećemo zaboraviti naše vrijednosti i njihovu snagu koja inspirira, daje nadu i okrepljuje – podvukao je Nelson.

Ove godine, dodao je Nelson, proslavlja se 50. godišnjica slijetanja čovjeka na Mjesec i samim tim slavi se ostvarenje nevjerovatnog cilja kojeg je postavio predsjednik SAD-a John F. Kennedy kazavši tada da je odlučeno da se leti na Mjesec u toj deceniji ne zato što je to lako nego zato što nije.

– Zato što će taj cilj služiti odmjeravanju najveće snage i najboljih vještina – podsjetio je Nelson na riječi Kennedyja, dodavši da je Kennedy znao da će ostvarenje takvog cilja biti inspiracija i nada.

U ovo doba naredne godine rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu Mars u krater koji je dobio ime po mjestu u BiH “Jezero” u blizini Jajca te Nelson kaže da niko ne zna kakva će inspiracija biti to dostignuće za buduće generacije.

– BiH ima danas vlastiti odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir. Cilj BiH je napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji. SAD podržavaju ovaj cilj jer taj će cilj poslužiti odmjeravanju vaših snaga i vještina – istaknuo je.

Naglasio je i da uspjeh BiH ne zavisi od toga šta međunarodna zajednica može uraditi nego od onoga što građani ove zemlje mogu uraditi za svoju državu, a SAD su spremne da BiH podrže u toj namjeri jer oni nude partnerstvo onima koji teže slobodi i prosperitetu.

Dan nezavisnosti SAD-a državni je praznik kojim se slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kada je proglašena nezavisnost od Velike Britanije, a na taj dan slavi se historija i tradicija Sjedinjenih Američkih Država.

Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Započeo trodnevni seminar za policijske službenike

Sanita Jerković Ibrahimović

Prvi kontingent pomoći iz SAD-a stigao u BiH

Radio Brčko