RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSvijet

Njemačka: Usvojena odluka o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage do 2023. godine

Njemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

Time se omogućuje građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Njemačku, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Nemačke.

Novina je uvođenje kvote od 25.000 radnika sa Balkana godišnje.

– Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za njemačku privredu. Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje bilježe ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra ne smije u ovim branšama da zakoči rast – rekao je ministar za rad Hubertus Hajl.

On je dodao da se dolazak kvalifikovane radne snage omogućuje ako nema dovoljno takve radne snage u Njemačkoj ili EU.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. a od stupanja na snagu 2016. pokazalo se kao veoma korišćen način legalne radne migracije.
– I rezultati procjene Instituta za istraživanja tržišta rada su pozitivni. Pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem –  navodi se na sajtu Ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba da usvoji gornji dom njemačkog parlamenta, Bunderat gdje je na dnevnom redu 9. oktobra.

Po usvajanju u Bundesratu odluka stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

(Tanjug)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Austrija produžila epidemiološke mjere do kraja septembra

Radio Brčko

Лани укупан миграциони салдо Српске позитиван, а ФБиХ и Брчког негативан

Radio Brčko