RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHRegionSvijet

Danas je Svjetski dan vida: 80 posto svih oštećenja vida moguće je prevenirati

Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u oktobru, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 80 posto svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj zaštiti.

 

Ova, 2018. godina je peta godina primjene akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju sljepoće i oštećenja vida pod nazivom “Briga o očima svugdje” (Eye Care Everywhere). Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija teži ka rješenjima kako bi omogućila da svi svuda u svijetu imaju pristup zaštiti zdravlja očiju.

Jedan od načina ranog otkrivanja poremećaja vida kod djece je skrining za rano otkrivanje poremećaja vida.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) provodi skrining vida kod svih učenika prvog razreda u svim osnovnim školama u svih 12 općina na području Zeničko-dobojskog kantona svake godine.

Tokom prethodne 2017. godine pregledano je 3.347 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola. Od tog broja, kod 227 (6,8 posto) učenika utvrđen je problem sa vidom, te su upućeni na dalju dijagnostičku obradu.

Ove godine, Služba provodi besplatni dobrovoljni pregled vida za učenike i nastavno i drugo osoblje u svim srednjim školama u ZDK. Pregledi se provode u prostorijama srednjih škola u trajanju od dva sata u dogovoru sa osobljem škole, ovisno o rasporedu časova kako se nebi remetio nastavni program škole. Cilj ovakvog načina provođenja pregleda vida je ukazati na značaj prevencije bolesti organa za vid uz podjelu zdravstveno-odgojnih plakata.

Problemi s vidom mogu se pojaviti bilo kad,bez obzira na godine i socijalni status. Više od polovine ljudi koji danas živi na planeti Zemlji, ima neko oštećenje vida. Slabovidnost (ambliopija) je smanjena vidna oštrina u jednom ili oba oka koja nastaje tokom procesa ranog razvoja vida. Stoga, liječenje slabovidnosti može biti uspješno jedino ako se započne u ranom periodu života djeteta.

Zbog nepoduzimanja mjera liječenja slabovidnosti mogu se pojaviti psihološke smetnje, ograničava se izbor zanimanja, mijenja se ponašanje i uspjeh u školi, dolazi do gubitka pažnje ili manje zainteresovanosti za određene zadatke, te na taj način ograničava dijete u postizanju očekivanog uspjeha.

Zbog svega navedenog, mole se roditelji da, ukoliko dobiju uputnicu ili preporuku za odlazak na daljnju dijagnostičku obradu, odvedu svoje dijete prvenstveno u ambulantu porodične ili opće medicine, a kasnije eventualno kod oftalmologa da bi se na vrijeme mogle spriječiti eventualne komplikacije.

Jednu od ranijih kampanja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podržali su nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine Edin Džeko, Miralem Pjanić i Asmir Begović. Oni su se pojavili u spotu kojeg je producirao INZ, a koji mališanima ukazuje da “gdje drugi vide slabost, oni vide hrabrost”, u nošenju naočala i kontroli i zaštiti svog vida, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Fena (foto: Unsplush / Svjetski dan vida)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!