RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Obilježavanje Svjetskog dana bez automobila, danas biciklijada na Vrelu Bosne

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Evropske sedmice mobilnosti.

Na ovaj dan širom svijeta se organiziraju događaji i atkivnosti u cilju promoviranja kvalitetnijeg javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života.

Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Evropska komisija je 2000. godine u cijeloj Evropi uspostavila inicijativu “U gradu, bez mog automobila!”, a iste godine je proširila program na punu Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je sada i glavni fokus Komisije, s Danom bez automobila kao završnim događajem.

U sklopu obilježavanja Evropskog dana bez automobila, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organizira danas biciklijadu na Vrelu Bosne na kojoj će učestvovati učenici ilidžanskih osnovnih i srednjih škola.

Start biciklijade je na početku Velike aleje na parkingu kod fijakerskog stajališta u 10.00 sati, a vozi se do kraja stojčevačke aleje i nazad uz policijsko i medicinsko obezbjeđenje.

Biciklijada se organizira u sklopu projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama koji KJU za zaštićena prirodna područja realizuje već dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 15.000 učenika, poručili su iz KJU za zaštićena prirodna područja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.