RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Obilježen Međunarodni dan Roma – Obrazovanje je ključ budućnosti

Član Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Dervo Sejdić je danas u Sarajevu na događaju organiziranom  povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, kazao da je Bosna i Hercegovina u socijalnoj inkluziji Roma uradila ograničen napredak u procesu obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite.

– Pred nama stoje mnogi izazovi, da razvojem antidiskriminacionih politika i politika za Rome uradimo dalju dodatnu socijalnu integraciju, uključujući Rome u planiranje, implementaciju i odlučivanje o pitanjima kada je tema dnevnog reda romska agenda – kazao je Sejdić.

Izrazio je očekivanje da će zajedno, romska zajednica, institucije BiH, s partnerima iz međunarodne zajednice, uraditi mnogo više da kvalitetnom provedbom zacrtanih sektorskih politika dođu do poboljšanja ekonomske i socijalne situacije u romskoj zajednici.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana Roma održan je i okrugli sto o temi „ Izazovi i problemi u provođenju obrazovnih politika usmjerenih prema Romima i Romkinjama u BiH“.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić je kazao da Ministarstvo daje veliki doprinos u angažiranju da se Romi što više uključe u sistem obrazovanja.

Naveo je da pored sistema obrazovanje, ulažu napore i da Romi budu u sistemu zdravstvenog osiguranja, te stambenog zbrinjavanja.

–  Obrazovanje je ključ budućnosti. Ne želim tu djecu da gledam na ulici. Želim da ta djeca završe osnovno i srednje obrazovanje i fakultet – naveo je ministar Hurtić.

Dodao je da su mnogi Romi završili fakultet, što je dokaz da se može učiti i živjeti od svog rada.

Kazao je da će ove godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojiti dva miliona KM za romsku populaciju.

Šef Misije OSCE u BiH Brian Aggeler je kazao da je Međunarodni dan Roma prilika da se proslavi bogata romska kultura i istovremeno da se istaknu mnoge prepreke s kojima se romske zajednice suočavaju širom svijeta.

Ponovio je značaj promocije i očuvanja romske kulture i identiteta i naglasio hitnost rješavanja diskriminacije nad Romima, te prepreka u mnogim oblastima koje ih sprečavaju da u potpunosti realiziraju svoja prava.

Kazao je rekao,Misija OSCE-a u BiH izražava zadovoljstvo zbog činjenice što je BiH usvojila relativno napredan zakon na polju ljudskih prava, koji ima za cilj zaštitu Roma i očuvanje njihovih prava.

– Potrebno je dalje raditi na ubrzanju reformi kako bi se poboljšala sveukupna pozicija Roma u društvu. U tom smislu, pozivam donosioce odluka da osiguraju dovoljno finansijskih sredstava izdvojenih za inicijative za inkluziju Roma – naveo je Aggeler.

Dodao je da to podrazumijeva važno finansiranje akcionih planova za Rome u vezi sa stambenim smještajem, zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem i zapošljavanjem, kao i za ostale programe.

– U isto vrijeme, snažno podržavamo veću inkluziju, uključenost Roma u izradu politika rada, u provedbu politika rada, kao i u sveukupno političko predstavljanje. Iako su najveća nacionalna manjina u BiH, romsko političko predstavljanje na svim nivoima vlasti je na izrazito niskom nivou, posebno kada su u pitanju žene – ocijenio je Aggeler.

Napomenuo je da je Misija OSCE-a u BiH spremna podržati vlasti u BiH u postizanju potpune realizacije prava i veće socijalno-ekonomske i političke uključenosti Roma u BiH.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova je kazala da je obrazovanje ključno s aspekta uključenosti, ali i za bolje poznavanje istorije romske zajednice.

Po njenim riječima, Vijeće Evrope je tu imalo važnu ulogu zbog toga što su pripremljeni dokumenti i materijali koji više ukazuju na bogatu istoriju romskog naroda svuda u Evropi i na njihov važan doprinos evropskoj kulturi uopšte.

– Ne treba potcjenjivati značaj ovog naroda niti njegovog doprinosa evropskoj i svjetskoj kulturi. Afirmacija ove kulture je veoma značajna – navela je Urumova.

Pozvala je sve da rade još više na njihovoj potpunoj uključenosti i afirmaciji.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Alessandro De Giacomo je kazao da je EU u potpunosti predana poboljšanju socio-ekonomske integracije Roma u Evropskoj uniji, u zemljama proširenja i u svim drugim područjima.

Po njegovim riječima, Romska populacija u BiH, koja se procjenjuje na između 40 i 80 hiljada osoba, i dalje su žrtve duboko ukorijenjene socijalne ekskluzije.

– Kako bi se adresirala ova pitanja EU je angažovana u smislu pružanja političke i finansijske pomoći. Od 2007. godine Evropska unija podržava socijalnu inkluziju Roma u BiH. Ta pomoć je iznosila više od šest miliona eura, a pružena je kroz regionalne projekte, IPA projekte i tematski program za ljudska prava i demokraciju, te kroz evropski instrument za ljudska prava i demokraciju – naveo je De Giacomo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Rekonstrukcija mosta i nabavka vakcina glavne aktivnosti koordinatora Brčko distrikta u Vijeću ministara BiH

Suvad Alagić

Vijeće ministara BiH danas o otvaranju bh. granica za strance

Radio Brčko

Predstavnički dom PSBiH danas imenuje Tegeltiju, kompletno VMBiH do kraja godine

Radio Brčko