RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Obrazovanje najbolji način ulaganja u budućnost BiH i EU

Obrazovanje i osposobljavanje najbolji su način ulaganja u budućnost BiH i Evrope, a njihova uloga ključna je u podsticanju rasta inovacija i otvaranja radnih mjesta, poručeno je sa Šestoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Uloga nauke u procesu integracija BiH” u Neumu, na kojoj je učestvovala predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Konferencija treba da približi i ujedini učesnike u elaboraciji naučno utemeljenih koncepcija koje za temu imaju analogiju, povezivanje i približavanje institucionalnih i društvenih formi radi “postizanja veće kompatibilnosti” BiH i EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prvi panel “Evropski istraživački prostor i evropski prostor visokog obrazovanja u svjetlu integracija BiH” treba da predstavi standarde i relevantne politike EU u području istraživanja i visokog obrazovanja u kontekstu imperativa integracija BiH i “unapređenja kompatibilnosti” društva u BiH sa evropskim.

Drugi panel “Potencijal BiH u području istraživanja i inovacija” treba da sagleda stanja i perspektiva koordinacije, bolje organizacije i umrežavanja postojećih naučnoistraživačkih kapaciteta u BiH u području istraživanja i inovacija.

Tokom konferencije istaknuto je da na visoko obrazovanje u Evropi utiče nekoliko činilaca, među kojima su globalna potražnja za visokokvalitetnim obrazovanjem, istraživanja i inovacije, tržište rada koje se brzo mijenja, demografski trendovi, klimatske promjene i tehnološka trka.

Konferencija je održana u organizaciji Univerziteta u Mostaru, Hrvatske akademije za nauku i umjetnost u BiH i Univerziteta u Zagrebu, dok su suorganizatori nekoliko univerziteta iz Hrvatske.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Počela međunarodna konferencija Dubrovnik Forum 2023, učestvuje i Konaković

Radio Brčko

Krišto od danas predsjedavajuća

Radio Brčko

Krišto: Napad na Sinagogu-napad na cijelo čovječanstvo

Radio Brčko