RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Od 1. januara u Republici Srpskoj upotreba elektronskih zdravstvenih kartica

Od 1. januara naredne godine u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske zdravstvena zaštita će se isključivo ostvarivati na osnovu elektronske kartice osiguranika, te građani koji još nisu preuzeli svoju karticu treba to da učine do kraja ove godine, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Iz Fonda su istakli da više neće biti moguće bez elektronske zdravstvene kartice pristupiti elektronskom kartonu pacijenta niti u apoteci podići lijek na recept.

“Isključivom upotrebom elektronske kartice eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema neće biti moguće, jer se sada u praksi znaju dešavati greške usljed pogrešnog unošenja matičnog broja ili imena i prezimena osiguranika”, navodi se u saopštenju.

Trenutno je u Republici Srpskoj aktivna 913.401 elektronska kartica, dok je ostalo još neuručenih kartica, a najviše je slučajeva da su građani podnosili zahtjev za izradu elektronske kartice, ali nikada nisu došli da je preuzmu.

“Zbog toga je važno da do kraja godine građani preuzmu svoju elektronsku karticu, kako bi početkom naredne godine nesmetano mogli da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da elektronske zdravstvene kartice više nemaju rok važenja, a osigurana lica koja imaju kartice koje su ranije izrađene i na kojima je naznačen rok važenja, mogu da ih koriste i nakon isteka naznačenog roka, sve dok imaju utvrđen status osiguranog lica u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

“Našim aktima definisano je da FZO Srpske snosi troškove izrade prve elektronske kartice, a u slučaju potrebe za izradom nove kartice usljed promjene ličnih podataka, gubitka ili oštećenja kartice i slično, te troškove treba da snosi osiguranik”, napomenuli su iz Fonda.

Iz Fonda su napomenuli da se ovo pravilo još nije počelo da primjenjuje u praksi, ali da je važno da osiguranici čuvaju svoju elektronsku karticu koja je lični dokument kao i svaki drugi.

“Pojedini osiguranici do sada su već i po četiri-pet puta gubili svoju elektronsku karticu. Napominjemo da će troškovi izdavanja kartice biti u visini stvarnih troškova izrade zdravstvene kartice, a o svim detaljima kada će FZO početi da naplaćuju drugu i svaku narednu elektronsku karticu, javnost ćemo pravovremeno informisati”, navodi se u saopštenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.