BiH

Od 1. srpnja uvećanje plaća zdravstvenim djelatnicima u SBŽ za oko 60 KM

Zdravstveni djelatnici u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) dobit će od 1. srpnja uvećane plaće, potvrdio je predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a Armin Kukić, ističući da će plaće biti veće u prosjeku između 50 i 60 maraka.

To je rezultat pregovora i novopotpisanih kolektivnih ugovora između predstavnika Vlade SBŽ-a i dva sindikata koja okupljaju zdravstvene djelatnike.

Kukić je ustvrdio kako je potpisivanje novih ugovora, koji će važiti do kraja ove godine, bio mukotrpan proces.

– Ne mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali djelomično jesmo imajući u vidu trenutnu epidemiološku i financijsku situaciju koja nije na najboljem nivou – kazao je.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić pojasnio je da će uvećanje plaća zdravstvenih radnika koštati oko dva i pol milijuna maraka na godišnjoj razini.

Naveo je da su satnice svih uposlenih u zdravstvu uvećane na 2,40 KM, dok su za one okupljene u Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a uvećani i koeficijenti za 0,1.

– Na godišnjem nivou uvećanje satnice za pet feninga, koštat će Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBŽ-a oko 1,3 milijuna maraka. Toliko će, otprilike, na godišnjem nivou koštati i uvećanje koeficijenata okupljene u Strukovnom sindikatu. No, teba naglasiti da će ove godine biti realizirano tek pola tog iznosa, jer ova nova pravila važe od 1. srpnja, a do tada se ide po starom – istaknuo je Matić.

Potpisivanju kolektivnih ugovora prethodile su najave iz Neovisnog strukovnog sindikata, koji okuplja najveći broj radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a, da će stupiti u generalni štrajk ukoliko Vlada SBŽ-a ne udvolji njihovim zahtjevima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button