RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Од почетка године у Републици Српској основано 829 предузећа

Од почетка године у Републици Српској основано је 829 пословних субјеката, док је у истом периоду катанац на браву ставило 220 предузећа.

Највећи број новооснованих предузећа, њих 108, забиљежен је у области производње електричне енергије, док је у области савјетовања које се односи на пословање и остало управљање основано 46 субјеката, наводи се у подацима Агенције за посредничке, финансијске и информатичке услуге (АПИФ) Републике Српске.

Међу пет највише покретаних бизниса нашли су се и неспецијализована трговина на велико, коју слиједе предузећа из области изградње стамбених и нестамбених зграда и рачунарског програмирања. Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, истакао је да је позитивно што је у Српској забиљежен изразито већи број новоформираних, у односу на број угашених предузећа, међутим, додао је да није добро ни што је дошло до гашења 220 предузећа.

“И поред свих тешкоћа које се дешавају, које су присутне у посљедње вријеме од енергетске кризе, инфлације и недостатка радне снаге, људи се ипак одлучују да формирају нова предузећа и да уђу у један доста ризичан посао, а то је формирати ново предузеће, бавити се реалним сектором и доприносити развоју друштва у цјелини”, рекао је Ћорић.

Као разлог оснивања великог броја предузећа у области производње електричне енергије, Ћорић наводи обавезу смањења емисије ЦО2 од 2026. године, претпостављајући да већ постојеће фирме оснивају нове које ће се бавити само производњом електричне енергије.

“То у принципу нису 100 посто нова предузећа. Као правно лице да, али оснивачи су људи који већ имају добро позиционирана предузећа и који могу да издвоје одређена средства да формирају засебно предузеће које ће се бавити искључиво производњом електричне енергије”, рекао је Ћорић.

Према мишљењу економисте Славише Раковића, иза великог броја покренутих предузећа у области производње електричне енергије стоје мали соларни погони за које је упитно и да ли ће прорадити.

“То су показатељи који у суштини говоре колики је интерес за неко пословање”, рекао је Раковић. Према подацима АПИФ РС, током ове године највише угашених предузећа било је у области неспецијализоване трговина на велико и рачунарског програмирања, по шест предузећа, а на листи затворених предузећа нашли су се и пословни субјекти из дјелокруга стоматолошке праксе.

Раковић је истакао да је предузеће лако основати, а јако тешко затворити, односно ликвидирати. Исто мишљење дијели и Ћорић, додајући да до затварања долази због немогућности ношења с тешким условима на тржишту.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!