RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Opada broj zaraženih u BiH, ostaju epidemiološke mjere

U Bosni i Hercegovini epidemiološka situacija se stabilizira, poručuju nadležni. Za razliku od prije nekoliko mjeseci, kada je broj novozaraženih prelazio i tisuću dnevno, sada su te brojke značajno manje.

Više oporavljenih nego zaraženih, brojke su koje često vidimo u izvještajima nadležnih entitetskih zavoda. Međutim, činjenica je da je smrtnost povezana s covidom-19 i dalje visoka. Stručnjaci kažu – drugi val pandemije prošao je ranije nego u drugim zemljama, prenosi BHRT.

MIJA BLAŽEVIĆ, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo:

Pratimo razne parametre, a ne samo broj novozaraženih, tako da možemo reći da je to ipak stvarna slika, što nam pokazuje i broj hospitaliziranih, broj osoba na respiratorima, broj umrlih, mi bilježimo pad svih indikatora. Ne vjerujem da imamo u nekom planu ukidati mjere s obzirom da su se pokazale jako efikasne.

Iako statistički imamo manji broj zaraženih, činjenica je i da se manje testira u odnosu na razdoblje kad je broj novozaraženih bio trocifren.

CVIJETA OSTOJIĆ VASIĆ, načelnica Službe HEP i imunizacije DZ Zvornik:

Kada je u pitanu DZ Zvornik, tu imamo u zadnjih mjesec dana značajan pad pacjienata koji se javljaju u respiratornu ambulantu. Imamo manji broj pacijenata u odnosu na raniji broj, imamo manji broj pacjenata koji imaju težu kliničku sliku, a samim tim i manji broj smrtnih slučajeva.

Epidemiološka slika, barem statistički, povoljnija je nego u pojedinim zemljama regije, ali i Evropi. Kako bi se zadržalo trenutno stanje, u dogledno vrijeme neće doći do ublažavanja mjera. Sve se češće spominje i uvođenje novih mjera, kao što je negativan PCR test za ulazak u državu.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS:

Kada govorimo o samoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, mi za sada možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ne smijemo zaboraviti jednu jako bitnu činjenicu, kada počne cjepljenje i kada se cijepe prve osobe, kada taj proces bude tekao i dalje će biti na snazi određene epidemiološke mjere.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na 77. mjestu, od ukupno 221 zemlje, po broju zaraženih osoba. Zdravstvene radnike, ali i javnost u našoj zemlji zabrinjava činjenica da je i dalje neizvjesno kada će doći prve doze cjepiva. O masovnom cjepljenju, barem za sada, govori se samo u teoriji.

Izvor: bhrt.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: ЦЦИ тражи хитно доношење мјера за неспровођење ревизорских препорука

Vladimir Matijević