RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Oružane snage BiH dobile od SAD 21 višenamjensko vozilo

Foto: FENA/Harun Muminović

Oružane snage BiH danas su od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobile 21 višenamjensko motorno vozilo tipa M1152 i M1165, čija je vrijednost viša od 2.600.000 američkih dolara.

Tim povodom održana je ceremonija primopredaje vozila u kasarni OS BiH u Rajlovcu, gdje je ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio da SAD kroz ovu donaciju pomažu u ključnom zadatku – realizaciji pregleda odbrane, odnosno realizaciji programa reformi dostavljenih NATO savezu.

– Ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda odbrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga – rekao je Podžić.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson naglasio je da ukupan broj vozila koje su SAD donirale Oružanim snagama BiH sada iznosi 79, a to je projekt vrijedan više od 14 miliona dolara.

– Izgradnja kapaciteta Oružanih snaga da djeluju u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva, da bi se ti kapaciteti poboljšali – istakao je Nelson, te pozvao nadležne u BiH da nastave provedbu reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za evroatlantski put.

Kaže da kapitalne investicije koje SAD radi kada su u pitanju OS BiH trebaju postati kapitalne investicije poreskih obveznika BiH i poziva Vijeće ministara da ima na umu to i podrži ono što je neophodno da bi se to desilo.

Prisutnima na ceremoniji obratio se i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović rekavši da bilateralna vojna saradnja između Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, ali i između država, raste u kontinuitetu.

– Do kraja godine očekujemo isporuku četiri nova višenamjenska helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH – dodao je Mašović.

Navedena donacija 21 vozila je realizovana kroz Foreign Military Sales program pomoći Vlade SAD Bosni i Herecegovini.

Vozila će se koristiti za pružanje pomoći u kriznim situacijama, elementarnim nesrećama. Posade za ova vozila već su prošla obuku, a izvršena je i obuka osoblja za održavanje vozila.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

SAD će imati dovoljno vakcina za sve odrasle do kraja maja

Radio Brčko

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila upotrebu krvne plazme za liječenje Covida-19

Radio Brčko

Amerikanci ubili jednog od najvažnijih iranskih generala

Radio Brčko