RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Plate u BiH pet puta niže nego u Njemačkoj, troškovi života dva puta

BiH je jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi po troškovima života, objavljeno je u najnovijoj studiji Njemačkog zavoda za statistiku.

Studija se bavi kupovnom moći njemačkih državljana u slučaju da se zateknu u nekoj od 36 evropskih zemalja, a od BiH, gdje su troškovi stali na 50 odsto, Nijemcima su jeftiniji jedino Sjeverna Makedonija i Turska. U studiji je naglašeno da je u BiH za mjesec dana normalnog života za jednu osobu potrebno 1.050 maraka, dok je u Njemačkoj potreban 1.091 evro, odnosno dvostruko više.

Kako je navedeno, u ove indekse uračunati su iznosi koje pojedinac treba da izdvoji za troškove tipične za jedno domaćinstvo, kao i za smještaj, prevoz i druge osnovne potrepštine.

Istovremeno, prema dostupnim statističkim podacima, prosječna plata u Njemačkoj prošle godine je iznosila 3.950 evra bruto, što znači da su u taj iznos uračunati i porezi i doprinosi koje treba platiti. Prosječna bruto plata u BiH je oko 1.550 maraka (794 evra), dok je neto iznos oko 1.000 maraka.

Njemački zavod za statistiku ističe da u Njemačkoj domaćinstvo mjesečno za hranu i piće izdvaja oko 321 evro po osobi, dok je u BiH, prema podacima kojima raspolažemo iz prosječne sindikalne korpe, taj iznos oko 231 marku po osobi.

Što se tiče cijena hotela, cijene u BiH su, kako je navedeno, između 44 i 60 evra, dok su u Njemačkoj cijene prosječnih hotela oko 115 evra u Minhenu pa do 85 u Drezdenu. U BiH je cijena prosječne karte za gradski prevoz oko evro, dok je u Njemačkoj taj iznos otprilike dvostruko veći.

Što se tiče troškova prevoza, prema njemačkim podacima Nijemac svojim automobilom godišnje pređe oko 11.000 kilometara, dok je taj iznos u BiH u prosjeku oko 8.000 do 10.000. Njemački auto-klub ističe da Nijemac godišnje na gorivo potroši oko 990 evra, dok u BiH potroši oko 1.200 maraka.

Prema studiji “Destatisa”, za Nijemce je najskuplja Švajcarska, koja je od Njemačke skuplja za oko 50 odsto. Iza Švajcarske nalaze se Island i Norveška, koji su, kako je naglašeno, 30, odnosno 20 odsto skuplji od Njemačke. Turska, kako je navedeno, je za trećinu jeftinija od Njemačke, a Sjeverna Makedonija za 47 odsto.

U našem regionu najskuplja je, očekivano, Slovenija, koja ima troškove od 79 odsto njemačkog nivoa, a sljedeća je Hrvatska, sa 64 odsto njemačkog nivoa. Srbija ima troškove 56 odsto njemačkog nivoa, a Crna Gora 52 odsto. Inače, ispred BiH su sljedeće zemlje, i to ovim redom: Srbija, Albanija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, iza koje dolazi BiH.

U Njemačkom zavodu za statistiku kažu da su u većini susjednih zemalja troškovi veći nego u Njemačkoj, navodeći primjer da je u Danskoj potrebno za potrošačku korpu platiti 28 odsto više, dok je taj iznos u Nizozemskoj sedam odsto veći. Oni pojašnjavaju da su u svojoj studiji računali koliko košta određena količina robe i usluga u različitim zemljama Evrope.

“Cilj je uporediti nivo cijena u drugim zemljama s njemačkim cijenama. Mi svakog mjeseca objavljujemo i klasificiramo oko 500 nivoa cijena u različitim zemljama za različite artikle i usluge, poput životnih namirnica ili energije”, naglasili su oni.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Medicinsko osoblje sa zapadnog Balkana čini četvrtinu inostranih medicinskih radnika u Njemačkoj

Radio Brčko

Њемачка нема могућности да брже ублажи мјере

Radio Brčko

BiH: Izdavanje njemačkih radnih viza čeka se više od godinu dana

Radio Brčko