RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Република Српска и Србија покрећу информативну кампању за очување имовине Срба у ФБиХ

Око 400.000 Срба полаже право на имовину у Федерацији БиХ, али постоји ризик да остану без своје имовине током процеса усклађивања података о некретнинама катастра и земљишних књига, који се у Федерацији води на нетранспарентан начин. У оквиру заједничке акције Републике Српске и Србије почиње и кампања с циљем да се обавијесте заинтересовани Срби у Федерацији како могу да заштите своје права.

Забрињава то што Срби поријеклом из Федерације БиХ остану без своје имовине током хармонизације података, а да о томе не буду ни обавијештени јер се јавни позив објављује само у Службеном листу Федерације и локалним дневним новинама, а који нису доступни Србима који живе широм свијета.

У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон, општина или лице које неовлашћено користи српску имовину. Зато Српска и Србија покрећу заједничку информативну кампању, за очување имовине Срба у Федерацији.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да очекује сарадњу и подршку српских медија и у дијаспори да би се што већи број Срба из ФБиХ упознао о својим имовинским правима, те оцијенио да су Српска и Србија на вријеме реаговале, као и да људи могу да се јаве чак и када се пробије рок од 60 дана од објављивања позива за упис власништва у Службеном гласнику БиХ.

– У 21. вијеку право на приватну својину је основно људско право, а овом кампањом бранимо људска права Срба из Федерације БиХ и очекујемо подршку, ширу подршку целокупног друштва у тој намјери – додао је Гујон.

Директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је изразио захвалност институцијама Србије и Српске које су се ангажовале како би се помогло у заштити имовине Срба у ФБиХ, као и медијима, те истакао да Српска и Србија воде заједничку акцију, јер је поступак усклађивања података у ФБиХ асполутно нетранспарентан.

– Вјерујем да ћемо овом заједничком кампањом у заштити имовине Срба у Федерацији, активирањем наших удружења у Србији и региону, активирањем наше дијаспоре, преко друштвених мрежа, преко дипломатско-конзуларних представништава Министарства спољних послова, преко наше Цркве, доћи до сваког Србина – нагласио је.

Циљ кампање је да се сваки власник имовине или његов потомак обавијести да своја права може остварити обраћањем канцеларијама за стручну правну помоћ.

– Особа треба да се представи, да остави своје име и презиме и гдје има имовину и онда ће Канцеларија за правну помоћ Републике Српске водити тај поступак, те пратити све што се дешава у вези са његовом имовином умјесто њега – истакао је Гујон.

Овакве канцеларије постоје у више градова Српске, а информисање о имовинским правима доступно је за све људе поријеклом из Федерације. Цицовић је додао да је у овим канцеларијама. закључно са 10. августом, ријешено 4.447. захтјева.

Против неправде можемо и морамо да се изборимо, поручили су Гујон и Цицовић, уз оцјену да су Српска и Србија реаговале на вријеме.

Цицовић је позвао све заинтересоване грађане да се јаве на телефоне 00387 55 490 940 и имејлом pravnapomoc.banjaluka@rgurs.rs.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Srbiji od subote covid propusnice za ugostiteljske objekte

Radio Brčko

Spriječeno krijumčarenje 12 grla jagnjadi iz Srbije u BiH

Radio Brčko

У Србији се од данас укидају ковид потврде

Radio Brčko