RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Podignuta optužnica u predmetu “Respiratori”

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg direktora federalne Civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora preduzeća “Srebrena malina” iz Srebrenice Fikreta Hodžića i federalnog ministra finansija Jelke Milićević zbog afere “Respiratori”.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se Novaliću, Solaku i Hodžiću, kao i pravnoj osobi preduzeću “Srebrena malina”, na teret stavlja da su počinili krivična djela udruživanje radi činjena više krivičnih djela.

Optužnica ih tereti za krivična djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević na teret se stavlja da je počinila krivično djelo nesavjesan rad u službi.

“Optužnica ih tereti da su počinili krivična djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv virusa korona u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Novaliću se na teret stavlja da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlaštenja premijera FBiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona.

“U tom su se planu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi pridružili Solak, Hodžić i pravna osoba preduzeće `Srebrena malina` iz Srebrenice”, navodi se u optužnici.

Ova udružena grupa potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti kovid 19, usljed čega je po budžet FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljenja između njima.

Milićevićeva se tereti da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je proširena u odnosu na postojanje osnovane sumnje da su i u drugim slučajevima ove agencije donošene nezakonite odluke.

Iz Tužilaštva BiH navode da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela u vezi sa postupkom nabavke i raspodjele respiratora, koji su predmet ove optužnice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

SIPA pokrenula veliku akciju, pretresi i u Brčkom

Radio Brčko

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Tuzlaka koji je prijetio Vigemarku i Tadićevoj

Radio Brčko

U Hrvatskoj uhapšen optuženi za ratne zločine u Orašju

Radio Brčko