RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Потрошачка корпа у Републици Српској за прошли мјесец износила 2.287 КМ

Да се упозорења како нас чека тешка и неизвјесна јесен и зима обистињују, можда набоље осликава потрошачка корпа, коју је Савез синдиката Републике Српске објавио и која је за прошли мјесец достигла износ 2.287 марака. Расту цијене готово свега, поново највише хране.

Потрошачка корпа у Републици Српској за прошли мјесец износила је 2.287 КМ за четворочлану породицу и прогнозе су њеног даљег раста.Судећи по овоме треба озбиљно схватити упозорења економиста да нас чека тешка и неизвјесна јесен и зима, посебно јер нам цијене хране и даље у највећем расту у односу на сусједне земље.

МАРИЈАНА САВИЋ, Савез синдиката РС

“Чак 1.010 КМ је било потребно издвојити за храну што је 256 КМ више у односу на исти период прошле године, поражавајуће је да је просјечна плата 1.166 КМ значи да су породице за прехрану давале цијелу просјечну плату, поражавајуће је да од 19 ђелатности у 11 их је исплаћена нижа од просјечне”.

Ако погледамо економске анализе урађене на основу статистичких података Агенције за статистику БиХ, све нас затекну подаци који кажу да су рецимо гас за домаћинство и брашно скупље чак 80 процената у односу на исти период прошле године. Не заостају ту пуно ни други важни производи.

Како се грађани носе са оваквим цијенама мождаа најбоље илуструју одговори са бањалучке тржнице.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

“Ми ћемо бити у стварно тешкој ситуацији,почевши од гријања, пелета, цијена и свега осталог и немогућности већих плата због високих намета”.

Повећање плата у буџетском сектору само је ђелимично ублажило инфллацију која је достигла 16,8 одсто. Остале мјере, попут исплате једнократних новчааних износа не могу дугорочније поправити стање.

Од свега је можда најпоражавајућа чињеница, да примјера ради, само у Републици Српској 27 хиљада радника прима плату између 550 и 650 марака, што значи да сваки десети радник прима минималац.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.