RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Predstavnici poslodavaca i sindikata upozorili na moguće negativne posljedice poskupljenja električne energije

Predstavnici poslodavaca i sindikata upozorili su danas na moguće negativne posljedice poskupljenja električne energije na poslovanje kompanija i broj zaposlenih i pozvali Vladu FBiH da hitno reaguje.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je na pres-konferenciji da se pokazalo da usvajanje izmjena Zakona o električnoj energiji FBiH nije riješilo probleme poskupljenja.

– Rekao bih da Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH pokušavaju da nađu nove načine kako da izvuku dodatni novac iz privrede pa tako i kroz nove ugovore koje nude privrednim društvima – naveo je Smailbegović.

Pojasnio je da je u novim ugovorima ograničena količina električne energije s tolerancijoim za prekoračenje od pet posto, a penali za veće prekoračenje su rigorozni i mogu skoro uduplati račun.

Smailbegović je istakao da je posebno problematično što ugovori predviđaju da će ukoliko Elektroprivreda iz bilo kojeg razloga bude morala uvoziti električnu energiju ona tu veću cijenu uračunati u troškove.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić izrazila je zabrinutost da će poskupljenje električne energije dovesti do otpuštanja radnika i smanjenja plata.

Naglasila je da već imaju informacije iz određenih firmi da se radnicima nude ugovori s minimalni platom – 532 KM, što se opravdava poskupljenjem struje.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez poručio je da je neophodno zaustaviti poskupljenja koja dovode do otpuštanja radnika i pozvao Vladu FBiH da hitno poduzme potrebne mjere.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski poslodavci u protekla dva mjeseca preko Zavoda za zapošljavanje potraživali gotovo 200 radnika

Mirsad Arnautović

Брчко: Синдикат тражи нове просторије

Vladimir Matijević

Брчко: Синдикат Дистрикта остао без просторија које су користили годинама

Vladimir Matijević