RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH o imenovanju Amidžića za ministra finansija i trezora, na dnevnom redu i VSTS

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) uputila je Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine prijedlog za imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), o čemu će se poslanici izjašnjavati na današnjoj sjednici.

To je Feni potvrđeno iz Vijeća ministara, a imenovanje Amidžića za ministra predviđeno je povodom zamjene na toj poziciji Zorana Tegeltije (SNSD), koji je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Prema zakonskim odredbama, potrebno je da Predstavnički dom potvrdi imenovanje ministra kojeg predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara, a ukoliko njegovo imenovanje ne bude potvrđeno, predsjedavajuća je dužna da u roku od osam dana predloži drugog kandidata.

Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uvjete da bude kandidiran za ministra finansija i trezora BiH.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ i Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji su bitni za dalji proces evropskih integracija BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH, koji je Savjet ministara BiH jednoglasno utvrdio 11. maja, naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH.

Izmjene i dopune Zakona, između ostaloga, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvode obavezu sudija i tužilaca da prijave imovinu i interse, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Istovremeno se odredbama ovog zakona pojačava disiplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Predlagač zakona, Savjet ministara, ističe da je usvajanje ovog zakona, u kojem su uvažena mišljenja i sugestije nadležnih evropskih insituticija i tijela, važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja BiH EU.

Nakon provedene procedure usaglašavanja u Kolegijumu Predstavničkog doma, poslanici bi trebalo da se izjasne i o amandmanima Šerifa Špage iz SDA na Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, kao i o prijedlogu zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH, a nosi oznaku EI kao potvrdu usklađenosti s propisima EU u ovoj oblasti.

Principi na kojima se zasniva predloženi zakon usmjereni su, između ostalog, na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodan i besplatan pristup informacijama uz pravovremenost i tačnost u njihovom objavljivanju, te pojačava odgovornost institucija BiH u ovom procesu.

Novina u predloženom zakonu je elektronsko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH.

Predstavnički dom bi trebalo da u drugom krugu glasa o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, nakon što ovaj zakonski prijedlog koji je utvrdio Savjet ministara na sjedici 24. jula nije dobio entitetsku većinu.

Predlagač zakona navodi da se izmjenama i dopunama jačaju kapaciteti ove institucije, a ombudsmanima se, pored zaštite ljudskih prava, omogućava da snažnije djeluju i u njihovoj promociji u skladu sa Pariskim principima.

Takođe, izmjenama i dopunama Zakona jača se finansijska nezavisnost Institucije ombudsmana, te se naglašava njena uloga u osnaživanju saradnje i dijaloga sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom u BiH.

BiH bi usvajanjem ovog zakona ispunila još jednu preporuku Evropske komisije.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o PDV-u, čiji su predlagači poslanici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj, a kojim se rok za podnošenje poreske prijave za poreske obveznike pomjera sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca i povećava granica za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM.

Poslanici bi trebalo da razmotre dva izvještaja Ministarstva finansija i trezora BiH – Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije i Konsolidovani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, oba za 2022. godinu, te više poslaničkih inicijativa.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.