RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Predstavnički dom PSBiH o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u nastavku sjednice zakazanom za danas razmatraće prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Predlagač ovog zakonskog akta, kojim se pomaže bolja kadrovska popunjenost trajanjem javnog oglasa za prijem vojnika tokom cijele godine, jeste Savjet ministara BiH, a poslanici će prije prijedloga zakona razmatrati mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH koja nije prihvatila njegove principe.

Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, s mišljenjem Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je utvrdila da prijedlog nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije prihvatila njegove principe.

Predlagači ovog zakonskog akta su poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju negativan izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standardima.

Predlagači rezolucije su poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.

Poslanici će razmatrati i izvještaje komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Šerifa Špage povodom rasprave o prijedlogu zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kao i izvještaj komisije o nastojanju za postizanje saglasnosti o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske.

Na dnevnom redu nastavaka sjednice, koja je prekinuta 19. aprila, nalaze se i izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu.

Dnevnim redom je, između ostalog, predviđeno i razmatranje izvještaja o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2022. godinu, te izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2022. godinu.

Na dnevnom redu, objavljenom na zvaničnoj stranici parlamenta BiH, je i prijedlog poslanika Šemsudina Mehmedovića o nacionalnoj strukturi rukovodstva, policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i poštovanju zakonskih odredaba o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti.

Predviđeno je i da se poslanici izjasne o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Nastavak sjednice zakazan je za 12.00 časova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.