BiH

Prelazak bh. granice prošle godine veći za 44 odsto nego 2021.

Granična policija Bosne i Hercegovine zabilježila je u prošloj godini prelazak 45.375.668 lica preko granice BiH, od kojih na ulazu 22.778.213 i na izlazu 22.597.455, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na godinu ranije, rekla je portparol Granične policije BiH Franka Vican-Bošković.

“U pomenutom periodu registrovali smo 2.549 stranih državljana kojima nije dopušten ulazak u BiH na osnovu Zakona o strancima”, navela je Vican-Bošković.

Prema njenim riječima, prošle godine nadležnim tijelima predato je 3.598 stranih državljana radi prekoračenja ili nezakonitog boravka u BiH, lišavanja slobode prema potragama i slično, a evidentirano je i 2.738 lica za kojima su nadležna tijela raspisala potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska granice, bezbjedno interesantnih lica i ostale potrage.

Ona je dodala da su evidentirana 864 lica za kojima su potrage nadležnih sudsko-policijskih tijela BiH bile aktivne.

“Na osnovu aktivnih potjernica prema Interpolu, evidentirana su 123 lica. Prema potragama, pronađeno je 81 vozilo, kao i 449 dokumenata. Prošle godine registrovano je 1.609 prekršaja, a broj izdatih prekršajnih naloga i podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka bio je 1.608”, precizirala je Vican-Bošković.

Ona je navela da su u protekloj godini pripadnici Granične policije BiH odvratili više od 6.000 lica od pokušaja nezakonitog prelaska granice BiH.

Najviše je bilo državljana Avganistana, Burundija, Pakistana, s tim da je zabilježen određeni pad broja državljana Pakistana koji su ranije bili pri samom vrhu kada je riječ o nezakonitim migracijama.

“Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prelaza, to jest u graničnom pojasu. Od samog početka migrantske krize, najviše pokušaja nezakonitih ulazaka u BiH je na istočnom dijelu granice, iz smjera Srbije i Crne Gore, a česti su bili i pokušaji krijumčarenja i skrivanja migranata u teretnim vozilima, i ovi slučajevi najčešće su zabilježeni na područjima jedinica granične policije Orašje, Brod, Šamac, Gradiška, gdje se migranti pokušavaju sakrivati u prikolicama teretnih vozila, cisternama i podnožju samih vozila”, rekla je portparol Granične policije BiH.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!