BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nezakonito obrađivao lične podatke penzionera

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić nezakonito je obrađivao lične podatke penzionera kojima je uoči izbora poslao pisma na kućne adrese, a koja su, u stvari, sadržajem bila dio izborne kampanje za SDA, piše “Dnevni avaz”.

List navodi da je to sada zvanično potvrđeno, iako Novalić nije imao nikakve osnove da traži, a ni da dobije stotine hiljada ličnih podataka penzionera od Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH.

Novalić je odgovorio na zahtjev Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da dostavi objašenje o pravnom utemeljenju svog postupka, a direktor te agencije Petar Kovačević prenio je da Novalić tvrdi da to što je uradio ne predstavlja obradu ličnih podataka.

“Obrada jeste bila protivzakonita i mi ćemo sa postupkom ići do kraja i donijeti rješenje u ovom slučaju”, rekao je Kovačević.

On je naveo da je teško naći suvisli komentar na ono što je federalni premijer poslao kao odgovor o veoma ozbiljnom zakonskom postupanju.

“Mi smo od Novalića tražili da navede pravni osnov za takvu obradu ličnih podataka, a nevjerovatno je da on čak nije u svom dopisu ni spomenuo Zakon o zaštiti ličnih podataka, što pokazuje da i ne poznaje zakon”, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da Agencija još čeka odgovor iz Zavoda PIO FBiH o tome koliki je tačan broj ličnih podataka penzionera koje su ustupili Novaliću.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button