RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Probni popis poljoprivrede u BiH od 15. do 30. oktobra

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, provodi Probni Popis poljoprivrede u periodu od 15. do 30. oktobra ove godine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Svrha Probnog popisa poljoprivrede je da statističke institucije provjere organizaciju, metodologiju, tehnička rešenja elektronskog upitnika, aplikaciju za kontrolu materijala, vrijeme potrebno za instruktažu i popisivanje gazdinstava, s ciljem da se puni popis poljoprivrede provede što kvalitetnije i efikasnije.

Pilot popisom će biti obuhvaćeno 15.887 gazdinstava i domaćinstava od kojih je 8.706 u Federaciji BiH, 6.413 u Republici Srpskoj i 768 u Brčko distriktu BiH. Popis gazdinstava na terenu provodiće akreditovani i obučeni popisivači i kontrolori metodom intervjua tako što će podatke direktno unositi u elektronski upitnik na laptopu.

Tokom pilot popisa prikupljaju se podaci o lokacijama poljoprivrednih gazdinstava, o korištenom poljoprivrednom zemljištu za sve usjeve, brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama, ruralni indikatori, podaci o radnoj snazi, ekološkoj poljoprivredi, navodnjavanju, agro-okolišnim indikatorima, metodama poljoprivredne proizvodnje itd.

Puni popis poljoprivrede, koji je planiran da se realizuje krajem iduće godine, je izuzetno važno statističko istraživanje za Bosnu i Hercegovinu. Prije svega, zbog toga što će, prvi put nakon više od 60 godina, obezbijediti kvalitetne podatke za analize stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja na svim nivoima organizovanja. Sektor poljoprivrede je jedan od najvažnijih sektora bosanskohercegovačke ekonomije koji čini oko šest do sedam posto BDP-a BiH.

Osim toga, provođenjem punog popisa poljoprivrede u skladu sa međunarodnim statističkim standardima, Bosna i Hercegovina će ispuniti jednu od prioritetnih obaveza iz okvira Procesa stabilizacije i pridruživanja i na taj način olakšati svoj put ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Poljoprivrednicima u Distriktu za podsticaje proizvodnje u prošloj i ovoj godini 25 miliona maraka

Admir Kadrić

Poljoprivrednici u BiH zatrpani viškom mesa, mlijeka i krompira

Radio Brčko

Мраз нанио штете воћњацима и на подручју дистрикта Брчко

Миљана Ђурђевић