BiH

Produžen moratorij na kredite za još dva mjeseca u FBiH

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić potvrdio je da građani još naredna dva mjeseca mogu računati na odgodu plaćanja rata kredita.

On je za Avaz kazao kako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH 28. svibnja usvojila odluku kojom moratorij na kredite može biti produžen za još dva mjeseca, bez obzira na to što je Vlada FBiH proglasila prestanak prirodne nesreće.

On je istaknuo kako odluka kojom se vrše izmjene i dopune prethodne odluke o moratoriju na otplatu kredita daje dodatni prostor klijentima i bankama.

“U periodu od dva mjeseca od dana prestanka stanja prirodne nesreće klijenti s bankama mogu ugovoriti primjeren modalitet koji će pomoći da u predstojećem razdoblju uspostave održiv model poslovanja i uredno izmirenje kreditnih obveza prema banci”, naglasio je Mahmuzić.

Istakao je i kako je važno napomenuti da modaliteti uključuju širok spektar mogućnosti, od moratorija do dodatnog financiranja, ako za to postoji opravdana potreba.

Prema njegovim riječima svi uvjeti propisani odlukom za dobivanje moratorija ili druge posebne mjere su ostali nepromijenjeni.

“To znači da je izmjenama i dopunama odluke bankama omogućen dodatni vremenski rok za pronalaženje modaliteta klijentima za izmirenje kreditnih obveza, a u cilju prilagođavanja poslovanja nastalim uvjetima”, kaže Mahmuzić.

On dodaje da je u trenutku kada je Agencija propisala odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom COVID-19, uzeta u obzir procjena trenutne situacije.

Direktor Agencije ističe da je ključni cilj bio predvidjeti mogućnost potpore stanovništvu, gospodarstvu i bankama.

“Moratorij, kao jedna od mjera propisanih odlukom, koji je bio potreban u prvom trenutku nastale situacije uzrokovane pojavom virusa COVID-19, koristit će se kao mjera i u vremenu oporavka”, pojasnio je Mahmuzić.

On vjeruje da je u periodu koji je pred nama ključno razumijevanje važnosti podrške privredi i uspostavljanje adekvatnih i dinamičnih modela finansiranja.

“Teško se može izbjeći situacija u kojoj neko od klijenata neće biti u mogućnosti izmiriti kreditne obveze. Svi sudionici su upućeni na intenzivnu komunikaciju, u cilju umanjenja posljedica i traženja mogućnosti za dodatnu potporu rastu gospodarstva”, zaključio je Mahmuzić.

Izvor: Vijesti.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close