RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Прошле године запослено 10.774 грађанина БиХ у Словенији и Њемачкој

У Словенији и Њемачкој прошле године посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ запослено је 10.774 грађанина БиХ, што је за 79 одсто више него 2016., а издато је 23.387 радних дозвола за држављане БиХ, изјавио је директор Агенције Муамер Бандић.

Према његовим ријечима, у Словенији је запослено 9.923 лица из БиХ, колико је издато и радних дозвола у овој земљи.

“Од почетка провођења Споразума између Савјета министара и Владе Словеније о запошљавању држављана БиХ у Словенији, од марта 2013. године до краја 2017. укупно је издато 19.909 радних дозвола нашим грађанима”, рекао је Бандић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је највише запослено варилаца 23 одсто, возача 22,8 одсто, зидара 6,5 одсто, бравара четири одсто, те додао да се сва та занимња односе на средњу стручну спрему или на квалификоване раднике, док се свега три одсто потражње односи на високо образовану радну снагу, и то машинске и грађевинске инжињере.

Према Бандићевим ријечима, плате се крећу у бруто износу од 800 до 2.400 евра, а углавном ја запошљавана радна снага између 25 и 40 година старости.

Када је ријеч о запошљавању медицинских радника са средњом стручном спремом у Њемачкој, он је навео да је прошле године за држављане БиХ издато 851 радна дозвола, од чега су 74 лица запослена путем пројекта “Трипл вин”, а остали путем пројекта запошљавања код познатог послодавца.

“Од почетка провођења договора у 2013. години до краја 2017. године у Њемачкој је по овом основу издато 3.478 радних дозвола нашим грађанима”, истакао је Бандић и додао да се плате радника крећу у минималном износу од 1.800 евра бруто у првој години.

Он је подсјетио да је Савјет министара БиХ потписао споразуме о запошљавању са Србијом и Катаром, али они нису заживјели у капацитету у коме се очекује.

Према његовим ријечима, постоји и програм феријалног рада студената у Њемачкој од 2005. године.

Бандић је навео да је за ову годину Њемачкој достављено 150 пријава и очекује се да ће наредног мјесеца доћи радне понуде за кандидате, а послови су углавном везани за услужне дјелатности, помоћно особље у ресторанима и хотелским комплексима и одмаралиштима.

Он је рекао да ће Агенција и у овој години наставити да посредује приликом запошљавања држављана БиХ у земљама са којима постоје потписани споразуми о запошљавању.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!