RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu 1.400 KM

Foto: Arhiva

Prosječna aprilska neto plata u Republici Srpskoj (RS) iznosila je 1.400 KM i u odnosu na mart nominalno i realno veća je za 0,4 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku RS.

Najviša prosječna aprilska neto plata isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja u visini od 1.806 KM, a najniža od 1.107 KM u građevinarstvu.

U aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine sva područja djelatnosti zabilježila su rast neto plate.

Prosječna aprilska bruto plata iznosila je 2.140 KM.

Godišnja inflacija u Republici Srpskoj posmatrano u aprilu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine iznosila je 2,5 odsto, dok je na mjesečnom nivou posmatrano u aprilu u odnosu na mart bila nula.

Najveći godišnji rast cijena u aprilu od 6,9 odsto zabilježen je u odjeljku restorani i hoteli, zbog povećanja cijena u grupi usluga smještaja, dok je najveći pad cijena od 7,5 odsto bio u odjeljku odjeća i obuća, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.