RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Protest ispred državnog Parlamenta: Bh. državljani čije se porodice nalaze u Siriji traže njihov povratak

Djeca, unuci i snahe onih koji su danas protestovali u Sarajevu se nalaze u dva sirijska kampa “Al-Hol” i “Al-Roj”. Ljudi koji žive u tim kampovima svjedoče lošim uslovima, a kada imaju rijetku priliku da se čuju sa svojim porodicama iz BiH kažu kako im je ogromna želja vratiti se u domovinu.

Fatimi Galijašević iz Velike Kladuše je kćerka u Siriju otišla 2014. godine s mužem koji je vraćen i osuđen na tri i po godine zatvora. Ona je ostala tamo, gdje čeka zimu i veliku neizvjesnost da li će i ovu uspjeti da preživi.

“Vratili su djecu iz Njemačke, neka vrate i našu djecu. Oni su otišli tamo isto iz nekih razloga, ne znamo iz kojih, otišli trbuhom za kruhom iz ove države. Ona meni kaže da bi voljela samo doći pod ovo nebo i jedanput da stane pod ovo sunce”, priča Fatima Galijašević.

Porodice su ispred Parlamenta došle s transparentima, isključiv zahtjev je da im vrate najmilije iz Sirije jer ih je mnogo i bolesnih, a mnogi su i ubijeni. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić bi trebalo da ih primi danas na razgovor, a porodice očekuju da će u potpunosti uvažiti njihove zahtjeve.

Krajem prošle godine grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kampovima u Siriji, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigli su u Bosnu i Hercegovinu.

Zajedno sa ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Tada je rečeno da će Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa međunarodnim partnerima nastaviti da prati situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još izvjestan broj žena, djece i muškaraca iz BiH.

Tekst preuzet sa www.klix.ba

Foto: https://www.slobodnaevropa.org

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Протест државних службеника и запосленика у институцијама због непотписивања колективног уговора

Radio Brčko

Policajci protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH, traže veće plaće

Radio Brčko

Сарајаво: Данас протестно окупљање грађана испред Парламентарне скупштине БиХ

Vladimir Matijević