RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Проценат повратка становника у РС већи од 70 одсто, а у Федерацији БиХ /ФБиХ/ између три и пет одсто

Анекс седам Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак избјеглих и расељених лица у БиХ реализује се једино у Републици Српској гдје је проценат повратка већи од 70 одсто, док је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ између три и пет одсто, изјавио је помоћник министра за избјеглице и расљена лица Српске Радован Грајић.

Поводом изјаве високог представника за БиХ Валентина Инцка који је критиковао повратак у Српску и мала улагања власти, Грајић је навео да власт у ФБиХ смишљено спречава повратак Срба.

“То раде различитим методама, почевши од застрашивања, кочења издавања обавезних папира у процедурама легализације објеката и спречавањем изградње инфраструктуре”, рекао је Грајић за “Еуроблиц”.

Поводом тога што је Инцко коментарисао изјаву бањалучког бискупа Фрање Комарице о малом повратку Хрвата у Српску, Грајић је рекао да то није тачно и да се Хрвати у Српску враћају, али да има и оних који то не желе.

“Више иду на обнову имовине него на повратак. Али, неко очито не жели да своју причу упореди са чињеницама”, тврди Грајић.

У буџету Српске капитални грантови за финансирање повратка у Републику Српску износе 400.000 КМ и још 109.600 КМ за грантове повратника у Српску и ФБиХ, док дознаке на име социјалне заштите избјеглих и расељених износе 5,4 милиона КМ.

Инцко је, коменатришући изјаву бискупа Комарице, рекао да међународна заједница није увијек довољно учинила на плану одрживог повратка прогнаних.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.