RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Radnici BHRT-a danas protestovali: Je li vas stid što propada Javni servis BiH?

Nezadovoljni stanjem i dugogodišnjom finasijskom krizom koja trese BHRT, a koju prate i učestale blokade računa, radnici ove medijske kuće danas su u Sarajevu održali protest.

Podsjetili su da su obespravljeni, a egzistencija njih više od 800 i njihovih porodica je dovedena na rub.

Poruke su poslali političarima, ali i rukovodstvu BHRT.

“Danas smo nažalost na istom mjestu zbog istog razloga kao i prije tri mjeseca. Ništa se nije promijenilo. Uposlenici i radnici BHRT su u istoj katastrofalnoj situaciji kao i tada, a sve zbog nemogućnosti države da obezbjedi vladavinu prava i provođenje zakona. Naša država BiH je osuđena na nesposobne političare kojima su nažalost najbitnije njihove fotelje. Danas se neću obraćati onim politikama koje javno pozivaju na gašenje Javnog servisa BiH ili miniranje zgrada RTV Doma. To bi bilo isto kao kada bi Ukrajinci tražili pomoć od Rusije. Ne, neću se obraćati ni lažnim promicateljima europskih vrijednosti, koji javno u Parlamentu BiH pozivaju građane da ne plaćaju RTV taksu i krše zakone. Njihovo licemjerje je još i veće ako znamo da je stabilno finansiranje Javnih servisa jedan od glavnih preduslova za prijem BiH u EU. Danas želim da se obratim onima kojima su puna usta BiH, koji kažu da rade sve za BiH. Njih pitam je li vas stid što propada Javni servis BiH?”, rekao je između ostalog Damir Smital, predsjednik Sindikata samostalnih radnika BHRT-a.

“Ne možete nas lagati o nemogućnosti brzog rješenja. Izmjene Zakona se mogu uraditi po hitnoj proceduri jer nisu potrebne velike izmjene. Ukoliko ne poduzmete nista, niste bolji od onih kojima se danas ne obraćamo, možda ste i gori”, dodao je Smital.

Od direktora BHRT i Upravnog odbora zatraženo je da hitno počnu rješavati pitanja koja nisu vezana za finansijsku situaciju i da se konačno pristupi kolektivnom ugovoru.

Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada.

Samo prema Poreznoj upravi BHRT ima dug od 19 miliona KM, dok tvrde da RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području Republike Srpske, koju ne uplaćuje od 2017. godine.

Izvor: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сарајаво: Данас протестно окупљање грађана испред Парламентарне скупштине БиХ

Vladimir Matijević

Француска влада одустала од повећања пореза на гориво у 2019. години

Radio Brčko

U New Delhiju već četvrti dan protesti zbog silovanja i prisilne kremacije Dalit djevojčice

Radio Brčko