RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Радници седам рудника у Федерацији БиХ затражили оставке одговорних и повећање плата

Радници седам рудника у Федерацији БиХ /ФБиХ/, који послују у оквиру “Електропривреде БиХ”, окупили су се испред зграде федералне Владе у Сарајеву како би исказали незадовољство својим положајем, те између осталог, затражили оставке одговорних и повећање плата.

Из Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, који је организатор данашњег протеста, утврдили су листу захтјева које желе постићи за раднике.

Рудари траже стављање ван снаге правилника о раду и радном учинку у Руднику угља Крека, оставку директора “Електропривреде БиХ” и директора рудника угља који су у саставу ових предузећа, увезивање радног стажа радницима, утврђивање минималне плате од 1.000 КМ и друго.

Уз запаљене бакље, рудари који су дошли са шљемовима на главама и са симболима српња и чекића, надлежнима су узвикивали да су лопови, те позивали министра енергије, рударства и индустрије Нермина Џиндића да изађе из зграде Владе ФБиХ.

На транспарентима које су понијели пише “Рано сте нас се одрекли”, “Нас није срамота, а вас?”, “Ми смо за државу БиХ, а ви” и друго.

Јутрос су рудари седам рудника концерна “Електропривреде БиХ” донијели одлуку и о прекиду производње и на тај начин исказују протест против једностраних одлука надлежних, преносе федерални медији.

Предсједник Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић поручио је да рудари неће радити уколико не буду испуњени њихови услови.

Из овог синдиката раније су поручили да су све вријеме били спремни за социјални дијалог, али да није било разумијевања послодавца.

Фото: oslobodjenje.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sahranjen višestruki ubica Edin Gačić

Radio Brčko

Премијештање 100 миграната у Хаџиће

Radio Brčko

U Sarajevu danas otvoren prvi Servis centar za poreske obveznike

Radio Brčko